Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Turistom na tejto pláži špiní nohy záhadná substancia: Nechutné vysvetlenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

YORK COUNTY - Nohy návštevníkov pláží v americkom štáte Maine špiní neznáma čierna látka. Odborníci sa spočiatku domnievali, že ide o riasy, no teraz zistili, že v skutočnosti ide o drvené zvyšky drobného hmyzu. Jeden z expertov vyhlásil, že o niečom podobnom nikdy ani len nepočul.

Okresné oddelenie parkov a rekreácie na svojej webovej stránke uviedlo, že úradníci ministerstva ochrany životného prostredia vyšetrujú oznámenia viacerých návštevníkov pláží na juhu Maine. Trápilo ich dno vody, ktoré bolo zafarbené čiernou látkou. Údajne sa nedala zmyť. 

Turisti dostali na dovolenke v Taliansku vysokú pokutu: Za chybu, ktorú bežne robia aj mnohí Slováci

Odborníci si pôvodne mysleli, že touto látkou sú riasy, ale oceánsky výskumník na dôchodku, John Lillibridge z Národného úradu pre oceán a atmosféru, skúmal vzorku mikroskopom a prišiel na prekvapivý výsledok. "Na naše veľké prekvapenie to neboli riasy ani ropná škvrna, ale hromada mŕtveho hmyzu vo vode," vyhlásil. Ďalej vysvetlil, že hmyz má síce malé krídla, ale v takom veľkom počte zanecháva pri šliapaní na chodidle tmavé škvrny.

Steve Dickson, morský geológ z organizácie Maine Geological Survey potvrdil Lillibridgove zistenia. "Toto je prvýkrát, čo som o tom počul alebo videl za 35 rokov svojej kariéry. Normálne v tomto ročnom období dostávame telefonáty o príliš veľkom množstve morských rias na pláži a rojacich sa muchách, ktoré lietajú okolo rozkladajúcich sa rias. Toto ale nebol ten prípad," uviedol. Dickson v súčasnosti spolupracuje s entomológmi na identifikácii hmyzu a určení, odkiaľ pochádza. Očakáva, že zvyšky hmyzu odplaví preč voda, keď sa zmení smer vetra. 

Viac o téme: HmyzPlážMaine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu