Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pandémia KORONAVÍRUSU zmenila príčiny zranení: U ľudí po dvadsiatke aj kvôli sexuálnym hračkám!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila dramatickú zmenu spôsobov, akými Američania vlani utrpeli zranenia. Vyplýva to zo štúdie americkej Komisie pre bezpečnosť spotrebiteľských produktov (CPSC), ktorú citoval server The Washington Post.

Prudko klesol počet zranení spôsobených športom, zatiaľ čo vzrástol počet zranení spôsobených zábavnou pyrotechnikou či pri jazde na bicykli. Narástol taktiež počet vážnych zranení, ktoré si ľudia privodili domácimi elektrickými nástrojmi. Vyšší počet ľudí sa poranil motorovou pílou alebo na skateboarde a prudko vystrelil aj počet vážnych zranení na preliezačkách, hrazdách a ďalšom bežnom príslušenstve na detských ihriskách. 

Detské ihrisko.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počet ľudí, ktorí sa počas uplynulého roka zranili, zostáva zhruba rovnaký, akurát si v čase núteného obmedzenia pohybu, koronavírusových uzáver a karantén privodzujú zranenia inými spôsobmi než v rovnakom období predošlého roka. "Presne toto sme čakali, že sa stane. Nastal značný posun druhu aktivít, pri ktorých dochádza ku zraneniam," uviedol Ik-Whan Kwon, emeritný profesor a zakladateľ programu bezpečnosti spotrebitelských produktov na Univerzite v St. Louis. 

Pandémia KORONAVÍRUSU zmenila príčiny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Otravy čistiacimi prostriedkami

Údaje o zraneniach, ktoré poskytla CPSC, dávajú nový pohľad na to, ako pandémia a snahy o jej zvládnutie ovplyvnili každodenný život. Strediská pre kontrolu a prevenciu chorôb informovali, že na začiatku pandémie sa výrazne zvýšil počet telefonátov týkajúcich sa otravy čistiacimi a dezinfekčnými prostriedkami. A stúpol aj počet popálenín v dôsledku toho, že ľudia začali viac variť doma. Pandémia zmenila mnohým ľuďom ich každodennú rutinu, čo vyústilo v nové riziká. Mnoho škôl zrušilo prezenčnú výučbu a zastaviť sa museli i organizované športové tréningy, čo sa prejavilo poklesom ľahších zranení pri ľahkoatletických disciplínach o takmer 80 percent. Pri futbale, hokeji, bejzbale a ragby klesol počet zranení o takmer dve tretiny. 

Pandémia KORONAVÍRUSU zmenila príčiny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Mladým sa nevyplatilo experimentovanie so sexhračkami

Najvyšší nárast vážnych zranení zaznamenalo používanie zábavnej pyrotechniky; ich počet sa takmer strojnásobil. Na viac než dvojnásobok stúpli zranenia spôsobené domácim elektrickým náradím. Čistiace prostriedky a dezinfekcie si vyžiadali skoro dvojnásobok vážnych zranení, hneď za nimi nasledovali poháre na pitie - pravdepodobne kvôli porezaniu črepinami, keď praskli. Pandémiou vynútené zmeny životného štýlu tiež pripravili rôznym vekovým skupinám nové riziká a nebezpečenstvá. U detí mladších ako desať rokov najviac vzrástol počet zranení, ktoré si spôsobili na skateboardoch a kolobežkách. Ľudom po dvadsiatke sa zas viac než dvakrát častejšie stávali zranenia pri používaní masážnych pomôcok vrátane sexuálnych hračiek. Vo vekovej skupine medzi 40 a 59 rokov zaznamenali najväčší nárast zranení spôsobených zábavnou pyrotechnikou. A osoby staršie ako 70 rokov dvakrát častejšie utrpeli poranenia od ochranných pomôcok na oči, uši a ústa - najčastejšie od rúšok a respirátorov, ktoré sa počas pandémie stali nevyhnutnosťou. 

Viac o téme: ZranenieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu