Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Virológ upozorňuje na cesnakový dych! Vážna hrozba nákazy, keď cítite, čo mal ten druhý na obed

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEICESTER - Od začiatku pandémie je známe, že treba dbať na zvýšenú osobnú hygienu, nosenie rúška a dodržiavanie spoločenského odstupu. Odborník najnovšie prezradil, prečo je práve dodržiavanie odstupu a vetranie dôležitejšie než čokoľvek iné. Svoju teóriu vysvetľuje na príklade cesnakového dychu.

Julian Tang, virológ v nemocnici Leicester Royal Infirmary, predstavil pojem "vzdialenosť cesnakového dychu". Používa ho na opísanie malej, nedostatočnej vzdialenosti medzi dvomi alebo viacerými jednotlivcami. Ďalej vysvetlil, že zatiaľ čo nosenie rúšok a dodržiavanie spoločenského odstupu pomáhajú znižovať prenos koronavírusu, je potrebné klásť väčší dôraz na vetranie v interiéroch. Tang sa dokonca domnieva, že najväčší dôraz by sme nemali klásť na umývanie a dezinfekciu rúk, ale práve na sociálny dištanc.  

Virológ upozorňuje na cesnakový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Tento vírus sa skutočne prenáša prostredníctvom konverzačnej vzdialenosti do jedného metra. Keď sa rozprávate s priateľom alebo dýchate rovnaký vzduch, zatiaľ čo ho počúvate, ste vo vzdialenosti tzv. cesnakového dychu," vysvetlil. "Ak cítiš, čo mal tvoj priateľ na obed, vdychuješ trochu tohto cesnakového vzduchu, ako aj akýkoľvek vírus, ktorý sa v ňom nachádza." 

Vedci prišli s bombastickým odhalením: Prechladnutie môže z tela vypudiť KORONAVÍRUS!

To je dôvod, prečo je dodržiavanie spoločenského odstupu také dôležité. Virológ ale dodáva, že napriek tomu netreba zanevierať na nosenie rúška či správnu hygienu. Ako príklad uvádza situáciu, kedy v kuchyni spálite toast. Pravdepodobne pootvárate všetky možné okná a dvere, aby sa pach spáleniny čím skôr vyvetral. Vďaka tomu sa vyvetrá veľmi rýchlo. Tang preto navrhuje, aby ste doma nechávali okná, ak to dovoľuje počasie, aspoň pootvorené, pretože sa tým zefektívni vetranie v domácnosti a zníži riziko prenosu koronavírusu.

Virológ upozorňuje na cesnakový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V článku British Medical Journal odborník spomína, že ventilácia vzduchu sa stáva oveľa dôležitejšou, ak pripustíme, že sa niekto dokáže nakaziť koronavírusom, aj keď je vo vnútri viac ako dva metre od infikovanej osoby. Veľmi dôležitá je v tejto súvislosti aj kvalita rúšok, ktoré nosíme. Treba dbať najmä na účinnú filtráciu a uistiť sa, že vám rúško perfektne sedí, pretože drobné čiastočky vo vzduchu k vám môžu preniknúť medzerami medzi rúškom a tvárou, podotkol Tang. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Cesnakový dych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu