Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spravodajská služba, ktorá predpovedala pandémiu, zverejnila pochmúrnu PREDPOVEĎ na ďalších 20 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká spravodajská služba vydala vyše stostranovú správu obsahujúcu predpovede o tom, čo sa stane so svetom v nasledujúcich dvoch desaťročiach. Predpovede o globálnom populačnom raste či ekonomickej situácie sú desivé. Ľudstvo vraj čaká dokonca aj hladomor.

Správu nazvanú Global Trends vydal úrad National Intelligence Council (NIC), ktorý sa zaoberá strednodobým a dlhodobým strategickým myslením v rámci spravodajskej komunity Spojených štátov. Ide už o siedme vydanie dokumentu, ktorý vychádza každé štyri roky. Odhaľuje, že súčasná pandémia prehĺbila ekonomickú nerovnosť a rozdúchala nacionalistické nálady. Predpoveď do roku 2040 hovorí, že v priebehu nasledujúcich dvadsiatich rokov sa globálny populačný rast spomalí, čo povedie k zostarnutiu sveta. Okrem toho sa zhoršia klimatické zmeny, medzinárodné vzťahy budú chaotické a nestále a dokonca zavládne hladomor. 

Spravodajská služba, ktorá predpovedala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ostatná verzia správy, ktorá bola zverejnená v roku 2017, predpovedala vznik globálnej pandémie na začiatku 30. rokov 21. storočia, ktorá povedie k obmedzeniu cestovania s cieľom obmedziť jej rozšírenie. To sa stalo realitou v podobe ochorenia COVID-19, ktoré si po celom svete vyžiadalo už vyše tri milióny obetí. 150-stranový dokument sa vo veľkej miere zameriava na vplyv pandémie a označuje ju za "najvýznamnejšie a jedinečné globálne narušenie od druhej svetovej vojny so zdravotnými, ekonomickými, politickými a bezpečnostnými dôsledkami, ktoré budú pokračovať po ďalšie roky"

Koronavírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nardus Engelbrecht)

PREDPOVEĎ Billa Gatesa z roku 1999 ohromila svet: Je až šokujúco presná, všetko sa vyplnilo

Správa nachádza dôvod na znepokojenie prakticky vo všetkých aspektoch života. Varuje napríklad pred pravdepodobnosťou, že zmena klímy zhorší problém potravinovej a vodnej neistoty v chudobných krajinách a urýchli globálnu migráciu, informuje denník The New York Times. Tiež hovorí o tom, že hoci sa zdravotníctvo a školstvo v ostatných desaťročiach zlepšili, bude ťažké tento pokrok udržať kvôli negatívnym vplyvom pandémie koronavírusu, starnutiu populácie a možnému spomaleniu globálneho ekonomického rastu. Pokrok v technológiách má potenciál riešiť problémy vrátane zmeny podnebia a chorôb, ale môže tiež vyvolať nové napätie. "Štátni a neštátni rivali sa budú usilovať o vedenie a dominanciu vo vede a technike s potenciálnymi kaskádovými rizikami a dôsledkami pre ekonomickú, vojenskú a spoločenskú bezpečnosť," píše sa ďalej v správe. Tá tiež varuje pred narušením dôvery vo vládu a inštitúcie a pred rozdielom v dôvere medzi verejnosťou a lepšie informovanými a vzdelanými časťami spoločnosti.

Viac o téme: PredpoveďKoronavírusZmena klímyCOVID-19Global Trends
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu