Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Objav ako z rozprávky: Ruiny katedrály vydávajú desať rokov po zemetrasení poklady na FOTO

Archeologička prehľadáva ruiny katedrály
Archeologička prehľadáva ruiny katedrály (Zdroj: Facebook/Catholic Diocese of Christchurch Archives)

CHRISTCHURCH - Ruiny katedrály v novozélandskom meste Christchurch, ktorú pred desiatimi rokmi ťažko poškodilo ničivé zemetrasenie, vydávajú teraz vzácne alebo zaujímavé predmety. Pri demolácii svätostánku sa našli napríklad mramorové plastiky, oltárne kamene či dekoratívne náboženské predmety, ktoré prežili nielen zemetrasenie, ale aj vyčíňanie vandalov, píše novozélandský server stuff.co.nz. Katolícka cirkev však hľadá dve bronzové sochy anjelov, podotkol denník The Guardian.

O nálezoch objavených v troskách katedrály informuje na Facebooku archivárka miestnej katolíckej diecézy Trion Dooceyová, ktorá dúfa, že zverejnenie informácie o hľadaných anjeloch zo začiatku 20. storočia pomôže sochy cirkvi vrátiť. "Niekomu zjavne v posledných desiatich rokoch napadlo staviť sa a bronzových anjelov odniesť. Bolo by naozaj pekné zistiť, čo sa s nimi stalo," podotkla Dooceyová. 

Happy to be able to return this collection box and contents, recovered from the Cathedral, back to St Vincent de Paul....

Posted by Catholic Diocese of Christchurch Archives on Sunday, 28 March 2021
 

Nový Zéland, ktorý sa nachádza v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu, sužujú zemetrasenia pomerne často. Jedno z tých najničivejších zasiahlo mesto Christchurch 22. februára 2011. Zomrelo pri ňom viac ako 180 ľudí a otrasy zrovnali so zemou veľkú časť mesta, ťažko poškodili aj katedrálu. Jej ruiny odvtedy čakali na rozhodnutie o svojom ďalšom osude. V roku 2019 padol verdikt poničený svätostánok strhnúť, vlani v októbri sa začali demolačné práce. Na mieste je tiež archeologička, aby pomohla so záchranou posvätných alebo inak vzácnych predmetov.

Posted by Catholic Diocese of Christchurch Archives on Thursday, 29 October 2020
 

Vandali počas desiatich rokov zničili niektoré predmety v opustenej katedrále, padajúce múry pri demolácii poškodili ďalšie. Niektoré artefakty sa však podarilo zachrániť. "Veci, pri ktorých nevedia, čo s nimi, prinášajú mne," hovorí archivárka. Medzi objavenými predmetmi sú i časové schránky z 80. rokov minulého storočia, charitatívna zbierka s už neplatnými mincami a jasličky, ktorých postavy vandali pripravili o hlavy. Tie, ako dúfa Dooceyová, sa snáď podarí obnoviť pomocou japonskej techniky "kincugi", pri ktorej sa rozbitá keramika opravuje pomocou laku posypaného alebo zmiešaného s práškovým zlatom.

Posted by Catholic Diocese of Christchurch Archives on Wednesday, 14 October 2020
 

Predmety, ktoré môžu slúžiť pri bohoslužbách, budú vyčistené alebo zreštaurované a budú sa ďalej používať. Veľmi poškodené veci, ktoré nemajú žiadnu hodnotu, poputujú do múzea, prípadne si ich budú môcť vziať miestni farníci. Demolácia katedrály by mala byť dokončená zhruba v polovici tohto roka. Pracovníci sa ešte chystajú exhumovať troch biskupov, ktorí sú pochovaní pod podlahou bočnej kaplnky. Pod podlahou katedrály sa stále nachádza aj oceľová schránka, ktorá pravdepodobne obsahuje relikvie. 

Viac o téme: KatedrálaRuinyZemetrasenie Christchurch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu