Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Sakury v Japonsku rozkvitli rekordne skoro: Podľa vedcov je to znamenie tejto katastrofy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Kiichiro Sato)

TOKIO - Okrasné čerešne sakury tento rok v mnohých častiach Japonska plne rozkvitli najskôr za ostatných sedemdesiat rokov, kedy sa tieto dáta začali formálne zapisovať, napísala agentúra AP. Rekordne skorý rozkvet odborníci pripisujú zmenám klímy.

V minulosti sakury v Japonsku plne rozkvitli v apríli, kedy sa v krajine začína nový školský rok. V ostatných rokoch ale kvitli čím ďalej skôr a v prvý školský deň už kvety boli často preč. V Kjóte sakury tento rok úplne rozkvitli 26. marca, čo je najskôr od roku 1953, kedy japonský meteorologický ústav začal tieto údaje zhromažďovať, a o desať dní skôr než bol priemer za ostatných tridsať rokov. Podobné rekordy nedávno zaznamenala viac než desiatky japonských miest. Niektorí sa dokonca domnievajú, že plný rozkvet dosiahli sakury v Japonsku tento rok najskôr v histórii. 

FOTO Sakury v Japonsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kiichiro Sato)

Hrozivé varovanie vedcov: Takto sa majú zmeniť ročné obdobia v nasledujúcich desaťročiach

Enviromentálny vedec Jasujuki Aono, ktorý pôsobí na univerzite v prefektúre Ósaka, uviedol, že najranejší rozkvet do tohto roku bol podľa historických dokumentov zaznamenaný 27. marca v rokoch 1612, 1409 a 1236. Doplnil však, že za niektoré roky záznamy chýbajú. Šundži Anbe z japonského meteorologického ústavu sa domnieva, že skorý rozkvet okrasných čerešní s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinilo globálne otepľovanie. Čerešňa je totiž na zmeny teplôt citlivá a jej rozkvet môže poskytnúť cenné dáta pre štúdie klímy. 

FOTO Sakury v Japonsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Kiichiro Sato)

Meteorologický ústav v Japonsku sleduje 58 "kontrolných" sakúr, z ktorých 40 už tento rok plne rozkvitlo, z toho 14 rekordne rýchlo. Sakury väčšinou od prvého rozvinutého púčika do opadania kvitnú dva týždne. Priemerná marcová teplota v Kjóte vystúpila z 8,6 stupňa Celzia v roku 1953 na 10,6 v roku 2020. Tohtoročný marcový priemer zatiaľ dosahuje 12,4 stupňa. Sakury po stáročia hlboko ovplyvňujú japonskú kultúru a sú pravidelne zmieňované v poézii a literatúre. Krehkosť ich kvetov býva označovaná za symbol života, smrti a znovuzrodenia. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieSakuraJaponskoZmena klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu