Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jedna strana Zeme sa ochladzuje rýchlejšie než druhá: A nakoniec sa má z nej stať... len to nie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Vedci z Univerzity v Oslo zverejnili výsledky štúdie, v ktorej porovnávali teplotu dvoch pologúľ našej planéty. Rozdelením zemegule mimo poludníka zistili rozdiely v ochladzovaní jej jednotlivých častí. Svoje poznatky publikovali v časopise Geophysical Research Letters.

Zo štúdie vedcov vyplýva, že časť zemegule, kde sa rozprestiera Tichý oceán, sa ochladzuje rýchlejšie než jej druhá polovica, kde sa nachádzajú Európa, Ázia a Afrika. Zistili to po tom, ako pozorovali jednotlivé polovice Zeme, keď planétu rozdelili na dve časti cez 60 stupňov zemepisnej dĺžky a nie cez nultý poludník. Autori štúdie uviedli, že dôvodom tepelných rozdielov je fakt, že kontinentálna pevnina je lepším tepelným izolátorom ako voda, ktorou je posledných 400 miliónov rokoch pokrytá Tichomorská pologuľa. 

Vedci varujú pred ďalšou dobou ľadovou: Stačí, ak sa na Zemi udejú tieto ZMENY

Počas pozorovania kombinovali výskumníci dva súbory údajov. Jedným sledovali množstvo tepla prenikajúceho cez zemskú kôru zvnútra zemegule, pri druhom sa zamerali na pohyb kontinentov, ku ktorému došlo za milióny rokov. "Náš tepelný rozpočet naznačuje, že v období od stredného paleozoika pred približne 400 miliónmi rokov došlo k ochladeniu na -124 stupňov Celzia, čo je v súlade s geochemickými odhadmi ochladenia plášťa za poslednú miliardu rokov. Naša analýza naznačuje aj trvalé rýchle ochladenie tichomorskej plášťovej pologule, ktorá sa mohla pred 400 miliónmi rokov ochladiť o -223 stupňov viac ako jej africký náprotivok," uvádza sa v štúdii. Pomalým a postupným ochladzovaním sa nakoniec zo Zeme stane chladná, neživá skala ako Mars. 

Jedna strana Zeme sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobne zamerané predchádzajúce výskumy pracovali s údajmi zhromaždenými z obdobia pred 240 miliónmi rokov, ale pri tejto analýze boli použité dáta spred 400 miliónov rokov. V prehistorickej etape bolo usporiadanie kontinentov veľmi odlišné od toho, ako ich poznáme dnes. Na Zemi dominovali superkontinenty, ako napríklad Pangea, ktorá sa začala rozpadať asi pred 200 miliónmi rokov a viedla k súčasnému rozloženiu zemskej hmoty. Pohyb, ktorý v minulosti spôsobil migráciu pevniny, pretrváva aj v súčasnosti vďaka magme prúdiacej pod povrchom, ktorá dáva do chodu zemskú kôru. Údaje o tomto pomalom, ale pretrvávajúcom procese naznačujú, že tichomorská polovica bola pôvodne teplejšia. "Teplo tichomorského plášťa mohlo byť na tomto mieste zachované z obdobia kontinentu Rodinia pred 1,1-0,7 miliardami rokov. V minulosti mohol byť teplejší ako dnešný africký plášť. Ale teraz, keď sa Európa, Ázia a Afrika nachádzajú v jednej polovici sveta a väčšinu druhej pologule tvorí Tichý oceán, je situácia iná," dodávajú vedci. 

Viac o téme: OtepľovanieZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu