Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V rohu slávneho obrazu sa ukrýva tajný ODKAZ: Experti po dlhých rokoch zistili, kto ho napísal!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

OSLO - Známy obraz Výkrik od nórskeho maliara Edvarda Muncha priťahuje pozornosť nielen svojím umeleckým stvárnením, ale aj nápisom ukrytým v jeho ľavom hornom rohu. Pátranie po autorovi vety zamestnávalo po celé desaťročia desiatky expertov. Výsledky najnovšieho výskumu však naznačujú, že ho napísal sám umelec.

Sotva viditeľným odkazom "Toto môže byť namaľované iba šialencom", načmáraným v ľavom hornom rohu maľby, sa po celé desaťročia zaoberalo množstvo expertov. Tí sa snažili zistiť, kto je jeho autorom. Zdá sa však, že záhada nápisu, ktorý mnohí spájali aj s vandalizmom, je už vyriešená. Analýza pracovníkov z Nórskeho národného múzea priniesla prekvapivé odhalenie; podľa nich totiž vetu napísal samotný maliar. Zistili to vďaka použitiu infračervenej technológie, ktorou analyzovali odkaz a porovnávali ho s Munchovými poznámkami a listami napísanými v čase, keď tvoril obraz. "Tento text je bezpochyby napísaný jeho autorom. Smeruje k tomu rukopis ako aj udalosti, ktoré sa stali v roku 1895, keď po prvý raz prezentoval maľbu v Nórsku," vyhlásila kurátorka múzea Mai Britt Gulengová. 

V rohu slávneho obrazu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Kirsty Wigglesworth)

Expresionistické majstrovské dielo je jedným z najslávnejších obrazov modernej doby a zobrazuje nadčasové stvárnenie ľudskej úzkosti. Utrápená tvár Muncha je natoľko známa, že nedávno získala svoj vlastný emotikon. Po prvom verejnom odhalení v jeho rodnom meste Kristiania (dnes Oslo) však obraz zavalila negatívna kritika a začalo sa búrlivo diskutovať o umelcovom duševnom zdraví. Preto sa väčšina odborníkov domnievala, že nápisom niekto vyjadril postoj k autorovi obrazu. Teraz si však myslia, že reakcia okolia Muncha tak veľmi rozrušila, že odkaz pripísal on sám. "Počas diskusie Asociácie študentov medik Johan Scharffenberg spochybnil maliarovo duševné zdravie a tvrdil, že jeho obrazy dokazujú, že nemal zdravý rozum. Umelec pravdepodobne pridal nápis na obraz v roku 1895 alebo krátko po reakcii verejnosti na jeho dielo," informovalo múzeum. 

Maľba Výkrik bola inšpirovaná prechádzkou v meste, ktorú majster absolvoval v stave psychického a fyzického nepokoja. Pastelová verzia bola v roku 2012 vydražená za 120 miliónov dolárov (99,5 milióna eur). V tom čase išlo o svetový rekord.

Viac o téme: ZáhadaEdvard MunchVýkrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu