Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bill Gates predpovedal pred rokmi pandémiu: Teraz ľudstvo varuje pred ďalšími dvomi hrozbami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

VANCOUVER - Jeden z najbohatších ľudí planéty Bill Gates už v roku 2015 naznačoval, že svet v krátkom období zasiahne nejaká pandémia. Pred pár dňami ale priznal, že na naplnenie svojej prognózy vôbec nie je pyšný a zároveň pripomína, že zvládnutie koronavírusu bude len začiatok zápasu, ktorému bude ľudstvo čeliť v budúcnosti. Vníma totiž dve ďalšie hrozby pre svet.

Počas videokonferencie TED (Technology Entertainment Design) pred viac ako piatimi rokmi Bill Gates poukazoval na možnosť vzniku pandémie spôsobenej vírusmi a upozornil, že svet by sa mal pripravovať na zvládnutie novej situácie. "Ak v nasledujúcich desaťročiach niečo zabije viac ako desať miliónov ľudí, pravdepodobne to nebude vojna, ale vysoko infekčný vírus," vyhlásil s tým, že ľudstvu nehrozia rakety, ale mikróby. 

Bill Gates predpovedal pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bill Gates predpovedá, ako bude vyzerať svet po korone: TOTO klesne až o polovicu

A ako sa cíti zakladateľ firmy Microsoft v súvislosti so svojou prognózou v súčasnosti? Keď nedávno komunikoval s Derekom Mullerom z YouTube kanála Veritasium, tak uviedol, že "z toho nemá dobrý pocit". Mullera zaujímalo, ako si mohol byť vtedy Gates tak istý tým, že svet zasiahne pandémia. "Poznáme množstvo respiračných vírusov, ktoré sú desivé, pretože infikovaní dokážu v jednom okamihu nakaziť veľké množstvo ľudí v lietadle alebo v hromadnej doprave," uviedol s tým, že je to iné ako napríklad s ebolou, ktorá sa šíri telesnými tekutinami a pripúta pacienta na lôžko. 

Bill Gates predpovedal pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Moderátor sa svojho hosťa spýtal aj na to, akej katastrofe budú ľudia čeliť najbližšie. "Jednou z nich budú klimatické zmeny. Každý rok im padne za obeť viac ľudí, než sme zaznamenali v súčasnej pandémii. Druhou je bioterorizmus. Niekto, kto chce spôsobiť škody, môže vyvinúť vírus, čo je spojené s určitými nákladmi. Ide však ešte o väčšiu šancu vyvolať rozsiahlejšiu epidémiu ako teraz," poznamenal filantrop. Na otázku, či bude ľudstvo schopné zastaviť ďalšiu pandémiu, odpovedal, že nie.Podľa Gatesa bude pandémií pribúdať a bude ich stále viac.

Viac o téme: PandémiaPredpoveďBill GatesKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu