Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úrady vydali sexistickú príručku pre nastávajúce matky: Toto vraj majú urobiť pred pôrodom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Správa juhokórejskej metropoly Soul čelí vlne kritiky kvôli príručke pre tehotné ženy, ktorú umiestnila na svoje webové stránky. Nadchádzajúcim rodičkám v nej radí, ako schudnúť či ako sa postarať o rodinu pred odchodom do nemocnice. Podľa kritikov sú tieto zásady sexistické a plné stereotypov.

Príručka sa objavila na stránkach informačného centra Soulu pre tehotenstvo a pôrod už v roku 2019, pozornosti sa jej však na sociálnych sieťach dostalo až minulý týždeň. Mestské úrady súbor odporúčaní po vlne kritických komentárov z webu radšej stiahli. Ženy si v ňom mohli prečítať rady, aby pred pôrodom a odchodom do nemocnice zabezpečili jedlo, oblečenie a ďalšie denné potreby pre manžela a rodinu. Ak chceli schudnúť, mali si na viditeľné miesto povesiť oblečenie v menšej veľkosti, ktoré ich vraj bude k dosiahnutiu vytúženej hmotnosti motivovať. Budúcim matkám príručka tiež radila, aby príliš neutrácali za oblečenie pre deti. 

Úrady vydali sexistickú príručku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Južná Kórea má jednu z najnižších pôrodností na svete, uvádza Populačný fond OSN (UNFPA). Snaží sa tak robiť všetko pre to, aby pôrodnosť zvýšila. Tieto snahy však brzdí prístup vlády, ktorý často odráža v spoločnosti rozšírený sexistický pohľad na svete, píše agentúra Reuters. Mestská vláda v Soule začiatkom tohto týždňa priznala, že vydané zásady, prevzaté z webu ministerstva zdravotníctva, dostatočne neskontrolovala. Zároveň sľúbila, že prekontroluje obsah mestských webov a zamestnancov preškolí ohľadom rovnoprávnosti žien a mužov. 

Úrady vydali sexistickú príručku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je to prvýkrát, čo si snahy juhokórejskej vlády o zvýšenie pôrodnosti vyslúžili ostrú kritiku. V roku 2016 tamojšie ministerstvo vnútra vydalo na internete mapu, ktorá ukazovala počet žien v plodnom veku v jednotlivých mestách, okresoch a regiónoch. 

Viac o téme: PôrodStereotypSexizmusTehotenstvo SoulJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu