Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gaštan Anny Frankovej unikol spod sekery

Anna Franková Zobraziť galériu (2)
Anna Franková

AMSTERDAM - Po vyše roku právnych sporov o gaštan, ktorý spomínala Anna Franková vo svojom denníku počas nacistickej okupácie Holandska, zachránili strom spod ostria sekery.

Oznámila to dnes nadácia na podporu gaštana Support Anne Frank Tree Foundation. "Dohodu podpísali v pondelok. Je nepredstaviteľné, že táto dohoda bude zamietnutá a mestské zastupiteľstvo ho dá sťať," povedal holandský ekonóm Arnold Heertje, ktorý patrí k vedúcim členom nadácie. Stopäťdesiatročný strom, ktorý váži približne 30 ton, stojí v záhrade domu v Amsterdame a vzhliada na prístavbu, v ktorej sa počas II. svetovej vojny skrývala rodina Frankovcov. Predchádzajúca skrýša je teraz jedným z najpopulárnejších múzeí v Amsterdame.

Stále pretrvávajú obavy, že kmeň trpiaci viacerými druhmi infekcie, by mohol spôsobiť pád stromu na dom Anny Frankovej a ostatné okolostojace budovy. Podľa dohody majiteľa stromu, nadácie Anne Frank, aktivistických skupín a mesta zabezpečia strom oceľovou konštrukciou, ktorá by mu mala pomôcť stáť ďalších päť až desať rokov. Konštrukciu by mali postaviť "pred 31. marcom", uviedol Heertje. Jej vybudovanie by malo stáť okolo 50-tisíc eur (v prepočte 1,17 miliónov slovenských korún), 20-tisíc eur (v prepočte 468-tisíc korún) by mala stáť údržba na tento rok a ďalších 10-tisíc eur (v prepočte asi 234-tisíc korún) by mala stáť prevádzka na ďalší rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu