Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátne VIDEO, ktoré pohladí na duši: NASA premenila údaje z teleskopov na hudbu z vesmíru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Hudobné skladby, ktoré doslova nie sú z tohto sveta, vytvoril americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), keď s pomocou techniky zvanej sonifikácia premenil údaje z troch vesmírnych teleskopov na zvuk. Informoval o tom spravodajský server Daily Mail.

Na vznik vesmírnych skladieb poslúžili údaje o röntgenovom, viditeľnom a infračervenom svetle, ktoré vo vzdialených oblastiach Mliečnej dráhy zachytili tri teleskopy NASA - Chandra, Hubblov vesmírny teleskop a Spitzerov vesmírny teleskop. Prevodom digitálnych jednotiek a núl NASA prebudila k akustickému životu napríklad Galaktické jadro - rotujúci stred Mliečnej dráhy - ktoré znie upokojujúcimi, cinkavými zvukmi. O poznanie dramatickejší audio-kúskok predstavujú napríklad zvyšky supernovy Cassiopeia A alebo Piliera stvorenia - tri útvary z hustého plynu a prachu, ktoré ležia na juhovýchodnom okraji Orlej hmloviny.

Snímky zo zaznamenaných zdrojov svetla sa v procese sonifikácie prevádzajú zľava doprava a zvuk predstavuje umiestnenie a jas svetelných zdrojov. Napríklad svetlo objektov umiestnených v hornej časti snímky sa premení na vyššie tóny, zatiaľ čo intenzita svetla určuje ich hlasitosť.

Užívatelia môžu počúvať dáta prevedené na tóny buď ako "sólo" z každého z troch teleskopov, alebo spoločne ako koncert, kde každý z nich preberá úlohu jedného hudobného nástroja. Stiahnuť si ich môžu z internetových stránok Röntgenového observatória Chandra. Každá snímka odhaľuje iný jav, ktorý sa odohral v oblasti vesmíru vzdialenej asi 26 000 svetelných rokov od Zeme.

Viac o téme: HudbaVesmírTeleskopNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu