Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fyzik vypočítal, kedy a ako zanikne vesmír: TAKTO má prísť k úplnému koncu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NORMAL - Zánik vesmíru je doposiaľ len špekuláciou, pretože vedecké chápanie vesmíru a fyziky je stále obmedzené. Asistent profesora fyziky Matt Caplan zo Štátnej univerzity v americkom Illinois však prišiel so zaujímavým scenárom o tom, ako by mohlo dôjsť ku koncu vesmíru.

Ústredným motívom Caplanovej myšlienky sú najmasívnejšie hviezdy, ktoré vybuchnú a premenia sa na neutrónové hviezdy alebo čierne diery. Väčšina hviezd však nedosahuje príliš veľké rozmery, a tak sa z nich stávajú supernovy, ako napríklad bieli trpaslíci. Tí neprodukujú svoju vlastnú energiu fúziou ako obyčajné hviezdy, ale sa pomaly rozptýlia do vesmíru. V priebehu doby, ktorá trvá 10 000-krát dlhšie než doba existencie vesmíru, bieli trpaslíci neuveriteľne ochladnú a stávajú sa z nich čierni trpaslíci. 

Fyzik vypočítal, kedy a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V časopise Mesačné správy Kráľovskej astronomickej spoločnosti Caplan hovorí práve o čiernych trpaslíkoch. Domnieva sa, že dôjde k výbušnému zániku, ktorý podľa jeho slov bude "posledným zaujímavým astrofyzikálnym prechodným javom, ktorý nastane pred tepelnou smrťou". Tomuto pojmu sa hovorí aj "Big Freeze". Nastane, keď vesmíru nakoniec dôjde voľná energia a dosiahne absolútnu nulu a maximálnu entropiu. Ak je Caplanov scenár pravdivý, mohli by sa z týchto čiernych trpaslíkov stať supernovy, čím nastane posledný vesmírny tresk. 

Fyzik vypočítal, kedy a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Bieli trpaslíci rovnako ako tí čierni časom strácajú elektróny. Pozitrony pomaly ničia elektróny v strede trpaslíka a oslabujú ho, čo spôsobuje, že nakoniec exploduje podobne, ako hviezdy vyššej hmotnosti. Bieli trpaslíci sa môžu stať supernovou, avšak iba v prípade, že získali dostatočné množstvo hmoty. Keď sú 1,4-krát väčšie ako Slnko, vybuchnú. Čierni trpaslíci bohatí na železo potrebujú iba 1,2-násobok hmotnosti Slnka na to, aby explodovali. Podľa fyzika by k takémuto niečomu malo dôjsť o 1011000 rokov. Na základe svojich výpočtov sa domnieva, že tieto "kozmické ohňostroje" budú mať pomalý, zato však intenzívny priebeh. 

Viac o téme: VesmírSupernova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu