Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Muž mal strach zo zubárov, na prehliadke nebol 27 rokov: Ani netušil, akú hrôzu má v ústach

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

SHIEFFIELD - Päťdesiatjedenročný Darren Wilkinson takmer tridsať rokov nechodil na preventívne prehliadky k zubárovi. Minuloročná návšteva dentálnej kliniky v Shieffielde mu však všetky tieto roky spočítala. Tam totiž zistili, že má v čeľusti veľký nádor.

Darren mal odjakživa panický strach zo zubárov, z tohto dôvodu nebol u žiadneho dlhých 27 rokov. A trpko to oľutoval. Zo zubárov mal panický strach. Veľakrát sa pokúšal u nejakého zaregistrovať, no nakoniec z toho vždy vzišlo," hovorí jeho manželka Meg. Koncom roka však Brit začal pociťovať bolesti a návštevu ambulancie už viac nemohol odkladať. Vyšetrenie odhalilo šokujúcu pravdu. Na röntgenovej snímke bol obrovský tieň v tvárovej časti. Zubár povedal, že nikdy predtým nič také nevidel. Biopsia potvrdila, že ide o veľký, lokálne agresívny nádor ameloblastóm.

FOTO Muž mal strach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Darren v apríli podstúpil operáciu, počas ktorej mu odstránili 90 percent spodnej čeľuste a vložili titánové platne. O týždeň neskôr sa však u neho vyvinula sepsa a musel absolvovať urgentnú operáciu. Nakoniec si kvôli ďalším komplikáciám a infekciám ľahol pod nôž až šesťkrát. 

FOTO Muž mal strach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Jeho diagnóza je veľmi zriedkavá, vyskytuje sa u jedného z piatich miliónov ľudí. Akokeby žil s časovanou bombou v ústach a nevedel o tom. Nádor bol veľký ako päsť," povedala Meg. Jej manžel momentálne nedokáže hovoriť, jesť ani piť. Príznaky ochorenia boli v jeho prípade veľmi zanedbateľné, niekedy mu krvácali ďasná a horšie sa mu dýchalo. Teraz má ústa plné kovových doštičiek, drôtov a jeho kosť odumrela. Pripravuje sa na ďalší zákrok, kedy mu z nohy odoberú kosť a pokúsia sa z nej vyrobiť novú čeľusť. Darren chce teraz zvýšiť povedomie o málo známych nádoroch a založil aj online podporné skupiny pre ľudí s podobným osudom. Aj týmto spôsobom sa snaží získať peniaze na výskum rakoviny kostí. 

Viac o téme: RakovinaZubárNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu