Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Neuveriteľný objav na dne mora v Austrálii: Má potenciál prepísať históriu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PERTH - Archeológovia na dne mora v Západnej Austrálii objavili prvé domorodé náleziská, ktoré sú staré niekoľko tisícročí. Skryté relikvie našli na odľahlom mieste regiónu Pilbara. Miesto sa nachádza blízko polostrova Burrup, ktorý je známy starodávnymi skalnými rytinami.

Hlavný archeológ Jonathan Benjamin z Flinders University uviedol, že objav preňho znamená celý život. Jeho tímu sa po prvýkrát podarilo objaviť domorodé náleziská v Austrálii. "Sme nadšení, že sme našli niečo, o čom sme nevedeli, že vôbec môžeme nájsť," vyhlásil. Vzácne artefakty sa na dne mora v austrálskom regióne Pilbara usádzali tisíce rokov. Austrálska pevnina bola kedysi väčšia. Pred 7000 až 18 000 rokmi po dobe ľadovej ale stúpla hladina mora a voda zaliala pevninu. "Vedecké zistenia, ku ktorým sme sa dostali, majú potenciál prepísať austrálsku históriu," skonštatoval Benjamin. 

Neuveriteľný objav na dne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Electric Images Australia)

Tento objav je podľa všetkého len začiatok. Archeológ navrhuje bližšie preskúmať najmä dno Veľkej korálovej bariéry a Žraločiu zátoku. Vedci dúfajú, že ich objavy pomôžu objasniť domorodé spôsoby života pred tisíckami rokov. V Pilbare našli 269 artefaktov, ktoré následne preskúmali. Spolupracovali pri tom s organizáciou Murujuga Aboriginal Corporation. Jej členovia pochádzajú z piatich rôznych domorodých jazykových skupín a sú zároveň strážcami polostrova Burrup. 

Jedinečný objav v najhlbšom regióne Tichého oceánu: Podľa vedcov ide jednoznačne o hotspot

Lokalita, kde sa našli vzácne predmety, bola zaradená do Zoznamu domorodého dedičstva WA. Federálna vláda vyhlásila, že podvodné kultúrne lokality vrátane domorodých nálezísk spadajú pod jurisdikciu štátu. "Je to vzrušujúci objav, ale zatiaľ nevieme, či spĺňa prahovú hodnotu pre Zoznam národných kultúrnych pamiatok," uviedol vládny hovorca. Ochrany podobných lokalít sa Austrálčania možno dočkajú až v budúcnosti, pretože priemysel tieto snahy značne brzdí. 

Viac o téme: AustráliaDomorodciArcheologický objavPillbara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu