Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Archeológovia narazili pri stavbe letiska na bombastický objav na FOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Pri stavbe nového letiska v Mexiku objavili archeológovia kostrové pozostatky desiatok mamutov. Nálezy budú možno vystavené v budúcom termináli, informovala s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

"Našli sme viac ako šesťdesiat mamutov. Takmer všetci patria k druhu stepných mamutov," povedal vo štvrtok denníku Excelsior Francisco Sánchez Nava z mexického Národného inštitútu pre antropológiu a históriu (INAH). Odkrytých bolo tiež niekoľko ľudských ostatkov, náhrobných kameňov aj kosti bizónov, tiav a koní. Nájdené mamutie kosti sú podľa odhadov vedcov staré viac ako 35 000 rokov.

Objav sa uskutočnil na mieste, kde by mala vzniknúť riadiaca veža budúceho letiska Felipa Angeles. Správa vzdušného prístavu uvažuje o zriadení múzea vo vnútri terminálu, ktorý by cestujúcim predstavil artefakty z miestneho archeologického náleziska.

Na mieste letiska, ktoré sa nachádza asi 50 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Mexika, hľadajú v súčasnosti asi tri desiatky bádateľov pozostatky zaniknutých kultúr. Rovnaká skupina vlani oznámila objav 800 kostí z najmenej 14 mamutov vo veľkých jamách, ktoré na lovenie týchto mohutných bylinožravcov vykopali pravekí ľudia.

Viac o téme: StavbaLetiskoMexikoMamuti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu