Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pred Panteónom v Ríme sa prepadla zem: Jama odhalila objav starý dvetisíc rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Minulý mesiac sa pred Panteónom náhle objavil otvor v zemi, ktorý opäť odhalil kúsok z rímskej histórie. V diere, ktorá sa nachádza na Piazza della Rotonda, objavili archeológovia sedem starodávnych dosiek z travertínu.

Keď sa 27. apríla popoludní prepadla malá časť zeme pred rímskym Panteónom, našťastie sa nikto nezranil. V dôsledku pandémie totiž námestie Piazza della Rotonda nebolo plné turistov tak, ako v minulých rokoch. Prepadlina je veľká meter a hlboká 2,5 metra. Kamene, ktoré sa na námestí prepadli a vytvorili dieru, boli vytvorené približne v rovnakom období, ako bol postavený Panteón, teda v období od roku 27 do 25 pred Kristom. Stavbu navrhol Marcus Agrippa, priateľ cisára Augusta. Panteón aj námestie boli medzi rokmi 118 a 128 po Kristovi, teda za čias Hadriána, úplne prestavané.

Ako informuje portál Live Science, archeológovia pri prieskume prepadliny objavili cisárove dlažobné kocky staré dvetisíc rokov. "Toto je ďalší dôkaz o neoceniteľnom archeologickom bohatstve Ríma," vyhlásila riaditeľka Národného rímskeho múzea Daniela Porrová. Ide vlastne už o ich druhé odhalenie, to prvé sa udialo pred zhruba tridsiatimi rokmi, keď na námestí kládli obslužné linky. 

FOTO Neuveriteľný nález vedcov: Objav v Bulharsku mení všetko, čo vieme o ľuďoch v Európe

Podobné prepadliny sú v Ríme bežné. "Najcitlivejšou oblasťou v tejto súvislosti je východný Rím, kde sa v stredoveku ťažili rôzne materiály," vysvetlila geologička Stefania Nisiová, ktorá pracuje na projekte mapovania rímskych prepadlín. Veľká časť Ríma leží na mäkkej piesočnatej pôde, ktorú eroduje voda a je otrasená vibráciami áut a skútrov. Vedúci predstavitelia mesta prišli v roku 2018 s plánom na opravu ulíc, ale podľa miestnych obyvateľov je pokrok v tomto smere veľmi pomalý.

Viac o téme: RímArcheologický objavPanteón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu