Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV? Lekári varujú, možno trpíte smrteľnou chorobou a ani o tom neviete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pokiaľ chcete byť fit a včas odhaliť nástup mnohých ochorení, sledujte pozorne niektoré, hoci aj nenápadné signály vášho tela. Aj malé zmeny zdravotného stavu totiž môžu signalizovať nástup choroby, o ktorej neviete. Je preto nesprávne ich ignorovať.

Viaceré ochorenia sa dostavujú postupne a dávajú o sebe vedieť nenápadnými príznakmi, o ktorých ste možno presvedčení, že ide iba o nejaký krátkodobý a neškodný úkaz. V niektorých prípadoch je to možno naozaj tak, ak však symptómy pretrvávajú, neodkladajte návštevu lekára.

1. Neprirodzene biele, modrasté a červené prsty na nohách

Ak vaše prsty na nohách vykazujú tento príznak, je možné, že trpíte Raynaudovou chorobou. Tá je niekedy dedičná, ale nemusí to tak byť vždy. Ide o ochorenie cievneho systému, pri ktorom dochádza k zmene cievnej regulácie a náhlemu zúženiu tepien (vazospazmus). "Môže súvisieť s problémami so štítnou žľazou, reumatoidnou artritídou alebo Sjögrenovým syndrómom," vysvetľuje srbský lekár Nikola Djordjevic z Kliniky pre cievne a transplantačné operácie v meste Niš. 

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Kovová chuť v ústach

Najskôr desivá štatistika: podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) 90 percent dospelých s ochorením obličiek nevie, že ju majú. Je to preto, lebo príznaky ochorení obličiek môžu byť nenápadné a ľahko ignorovateľné, vysvetľuje floridský nefrológ George Aronoff . Jedným z nich je aj amoniakový dych či chuť v ústach pripomínajúca kov. Za všetko je zodpovedné zlyhávanie obličiek, ktoré spôsobuje hromadenie odpadových látok v tele.  

3. Opuchy

Ak obličky plnia svoju funkciu, odstraňujú z tela prebytočnú vodu. Ak ale nie sú schopné fungovať, táto tekutina zostáva a hromadí sa v tele a tkanivách. Najčastejšie sa opuchy v tejto súvislosti objavujú na nohách, členkoch, rukách alebo tvári. 

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Frankov znak

Ak máte na ušnom laloku čiaru, ktorá je označovaná ako Frankov znak, nemusíte mať nevyhnutne zarobené na problém. Oplatí sa však navštíviť lekára. Často to totiž býva symptóm poukazujúci na ischemickú chorobu srdca, ochorenie obehového systému alebo cerebrovaskulárne ochorenie. 

5. Tvorenie modrín a časté krvácanie

Niektorým ľuďom sa vytvorí modrina už pri malom náraze, iní tento problém nemajú. Ak je vaša pokožka neprimerane citlivá a krvné fľaky sa vám na nej tvoria častejšie, môže ísť o príznak leukémie. Podľa Cleveland Clinic sa pacientom s leukémiou tvoria modriny oveľa častejšie a môžu krvácať z ďasien a nosa. Skoré štádium leukémie nemá  jednoznačné príznaky. Preto ak trpíte niektorým z týchto dvoch, určite zájdite za lekárom. 

6. Náhly úbytok hmotnosti

Ak ste nezmenili svoj stravovací režim a životný štýl a napriek tomu ste výrazne schudli, môžete mať dôvod na obavy. Podľa Americkej spoločnosti pre výskum rakoviny je bezdôvodné chudnutie jedným z prvých príznakov rakoviny žalúdka, pľúc, pažeráka a pankreasu. 

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

7. Opuchnutá tvár

Opuchy v tvári sú bežné najmä vtedy, ak ste v poslednom čase konzumovali viac solených potravín alebo alkoholu. Ak však tieto opuchy pretrvávajú, môže ísť o znak toho, že máte v tele nádor. Potvrdili to výsledky výskumu uverejneného v Národnom časopise Maxillofacial Surgery v roku 2017. Práve nádory totiž môžu obmedzovať prietok krvi a zhromažďujú ju v oblasti tváre, kde tvoria opuchy.

8. Panika a stres

Podľa časopisu Mental Health America až 56 percent Američanov s duševným ochorením trpelo v minulosti záchvatmi paniky. V tomto prípade ale nejde iba o príznak súvisiaci so psychickými chorobami; záchvaty paniky a ďalšie problémy spojené so stresom môžu byť aj symptómom srdcových problémov.

9. Bolesť na hrudníku

Ide o charakteristický príznak infarktu. Príčinou však môžu byť i menej závažné problémy s trávením, ako napríklad reflux. Je dôležité vedieť, že hoci sú niektoré infarkty náhle, väčšina sa začína miernou bolesťou na hrudníku, ktorá sa vyskytne z času na čas. Ak ju teda občas cítite, radšej sa nechajte vyšetriť. 

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

10. Čkanie

Podľa kardiológa Stephena Sinatru je čkanie u žien príznakom mozgovej príhody. Samozrejme, že netreba panikáriť, ale ak je čkanie sprevádzané bolesťou tváre, dýchavičnosťou, nevoľnosťou a celkovou slabosťou, je čas zájsť do nemocnice. 

11. Pretrvávajúca bolesť hlavy

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí takmer polovica dospelých pravidelnou bolesťou hlavy. Mnohí ju z tohto dôvodu ignorujú a akosi si na ňu už zvykli. Podľa výskumu z roku 2015 ale pretrvávajúce bolesti hlavy signalizujú nástup mozgovej mŕtvice. Obzvlášť obozretní by ste mali byť vtedy, ak je táto bolesť sprevádzaná nevoľnosťou a zvracaním. 

Máte týchto 12 PRÍZNAKOV?
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

12. Náhla bolesť hlavy

Môže byť príznakom meningitídy, čiže infekcie membrán pokrývajúcich mozog a miechu, ktorá môže mať trvalé následky. Drvivá väčšina pacientov, ktorým diagnostikovali meningitídu, trpela akútnou bolesťou hlavy. Často ju sprevádza aj vysoká horúčka. 

Viac o téme: ChorobaChudnutieInfarktBolesť hlavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu