Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Študenti skúmali údaje zo sondy vyslanej na asteroid: Objavili niečo úplne iné, ako plánovali

Noobjavená čierna diera
Noobjavená čierna diera (Zdroj: Facebook/NASA Goddard)

WASHINGTON - Kozmická sonda OSIRIS-REx je určená najmä na pozorovanie asteroidu Bennu. Priebežné záznamy jej dát sa stali predmetom skúmania študentov z Massachusettského technologického inštitútu, ktorí sa dopracovali k neočakávaným výsledkom. Objavili totiž novú čiernu dieru.

Sonda OSIRIS-REx, ktorá bola vyslaná k asteroidu Bennu, aby o ňom zozbierala čo najviac údajov, je treťou misiou v programe NASA pre planetárny výskum New Frontiers. Svoju misiu plní od roku 2016 a ak všetko dobre dopadne, prvé vzorky by mala dopraviť na Zem v roku 2023.

Misia ale už teraz prináša nové zistenia, hoci z úplne inej oblasti. Prístroj REXIS nainštalovaný na sonde totiž objavil vzdialenú čiernu dieru po tom, ako boli zaznamenané röntgenové lúče z predtým neobjaveného objektu vzdialeného asi 30 000 svetelných rokov. Na tento fakt náhodou narazili pri vyhodnocovaní doterajších dát zo sondy študenti Massachusettského technologického inštitútu (MIT).

NASA v tejto súvislosti uviedla, že žiariaci objekt bol viditeľný ako röntgenový lúč čiernej diery a ešte týždeň predtým naň upozornil japonský ďalekohľad MAXI J0637-430. O niekoľko dní neskôr identifikoval röntgenové žiarenie NASA teleskop z agentúry NICER (Neutron Star Interior Composition Explorer). 

Vedci objavili záhadný signál z vesmíru: Opakuje sa každých 16 dní

"Detekcia tohto röntgenového lúča predstavuje  pre tím REXIS mimoriadne zistenie. Potvrdzuje, že náš prístroj funguje podľa očakávaní," uviedla v oficiálnom vyhlásení Madeline Lambertová z MIT. "Školili sme študentov ohľadom tvorby a prevádzky vesmírnych nástrojov. Ukázalo sa, že najväčšou lekciou je otvoriť sa objavovaniu neočakávaného," dodal jej kolega Richard Binzel. 

Viac o téme: VesmírAsteroidČierna dieraNasa BennuKozická sonda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu