Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jedinečný objav na Sahare: V minulosti vyzerala úplne inak, nič podobné sme doteraz nenašli!

Oblasť Takarkori Zobraziť galériu (2)
Oblasť Takarkori (Zdroj: profimedia.sk)

SAHARA - Archeológovia narazili na Saharskej púšti na nezvyčajný objav. Obrovské nálezisko živočíšnych pozostatkov je dôkazom, že v minulosti poskytovala táto lokalita bohatý zdroj obživy a ľudia si v nej užívali hojnosť. Toto zistenie tak otvára doteraz nie veľmi známu kapitolu o Sahare a paleohydrografickej sieti tohto regiónu.

Vedecký časopis Plos One zverejnil zaujímavé fakty týkajúce sa skalnatej oblasti Takarkori v líbyjskom pohorí Acacus. Medzinárodný tím archeológov tam totiž objavil približne 18 000 živočíšnych pozostatkov, z ktorých 80 percent tvorili pozostatky rýb, najmä sumce a tilapie. Datované sú do obdobia raného a stredného holocénu. Ďalších 19 percent nálezu tvorili cicavce a zvyšok vtáky, plazy, mäkkýše a obojživelníky. Experti sú presvedčení o tom, že ide o zvyšky ľudskej potravy, pretože na pozostatkoch našli stopy popálenín. Z toho vyplýva, že v tejto vyprahnutej oblasti tvorili kedysi ryby základ potravy.

"Ide o netradičné zistenie v súvislosti s týmto obdobím, ale aj s doterajším vnímaním vývoja tohto kontinentu. Nič podobné sme doteraz v oblasti strednej Sahary nenašli. Štúdia obsahuje nové informácie súvisiace so zmenou klímy a kultúrnych adaptácií. Rybacina bola bežnou súčasťou potravy skorých pastierov, ktorí boli určite aj zručnými rybármi," uviedol archeológ a člen výskumného tímu Savino di Lernia.

Jedinečný objav na Sahare:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dnes je okolie pohoria Acacus horúce a extrémne suché. Z fosílnych záznamov však vyplýva, že pre veľké časti raného a stredného holocénu bol tento región, podobne ako iné oblasti strednej Sahary, vlhký a bohatý na vodu, faunu a flóru. Lokalita sa však časom stávala stále suchšou a nedokázali sa v nej udržať stojace vodné útvary plné rýb. Táto zmena klímy je pozorovateľná aj vo výsledkoch štúdie. Približne 90 percent všetkých zvyškov zvierat z obdobia pred 10 200 až 8 000 rokmi, boli práve ryby. Zmeny prostredia prinútili lovcov prispôsobiť sa a zmeniť spôsob stravovania, ktorý sa posunul ku konzumácii cicavcov. 

Podľa autorov výskumu jeho výsledky poskytujú zásadné informácie o dramatických klimatických zmenách, ktoré viedli k vytvoreniu najväčšej púšte sveta. "Takarkori sa opäť predstavilo ako skutočný poklad pre africkú archeológiu. Ide o základné miesto vhodné na rekonštrukciu dynamiky vývoja pôvodných ľudských skupín v meniacom sa prostredí," informovali vedci vo svojej záverečnej správe.

Viac o téme: SaharaTakarkori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu