Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO V Antarktíde sa odtrhol ľadovec veľký ako päť Manhattanov! Toto by sa stalo, keby sa roztopil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Copernicus EU)

PARÍŽ - Satelity Európskej vesmírnej agentúry Santinel zaznamenali ľadovú kryhu, ktorá sa oddelila z antarktického ľadovca Pine Island Glacier. Keby sa spolu so svojím "susedom", ľadovcom Thwaites, roztopili, hladiny morí by stúpli o viac ako meter. Rozsah a tempo, akým sa topia ľadovce, znepokojuje mnohých expertov.

Napriek tomu, že oddeľovanie krýh z ľadovcov nie je výnimočným javom, vedcov tento fakt mimoriadne znepokojuje. Týka sa to najmä ľadovcov Pine Island Glacier a Thwaites v Antarktíde. Predovšetkým prvý menovaný vedci pozorujú už od začiatku roku 2019. Ľadová kryha, ktorú nedávno zaznamenali satelity Santinel, bola veľká 193 kilometrov štvorcových. Rýchlo sa rozdelila na menšie ľadovce. 

Vedci vypustili nad Grónskom dron: Nechceli veriť tomu, čo nakrútil

Táto udalosť bola poslednou z dramatických zmien, ktorými Pine Island Gracier prechádza. Vedcov tiež trápia extrémne vysoké teploty v Antarktíde. "Čo je znepokojujúce, je to, že dáta zo satelitov denne odkrývajú dramatické tempo, ktorým sa mení antarktická klíma," uviedol špecialista na kryosféru Mark Drinkwater. 

FOTO V Antarktíde sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Copernicus EU)

Ľadovce sú zložené z obrovských vrstiev ľadu, ktoré sa pohybujú veľmi pomaly a obsahujú veľké množstvo vody. Thwaites je o niečo menší než Británia a topí sa veľmi rýchlo. Vedci okrem toho minulý rok zistili, že je pod ním diera veľká asi 300 metrov. Práve táto diera predstavuje obrovské riziko, že sa ľadovec úplne zrúti. Experti sa domnievajú, že ak bude topenie pokračovať rovnakým tempom aj naďalej, hladiny morí by mohli vzrásť o viac ako meter. To predstavuje riziko pre všetky nízko položené oblasti v blízkosti pobrežia. Stúpanie morských hladín môže tiež spôsobiť, že sa príboj cunami a búrok dostane oveľa ďalej a zničí značne väčšiu časť ľudských obydlí.

Viac o téme: ĽadovecAntarktídaTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu