Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pijete diétne nápoje, aby ste schudli? Zo zistenia vedcov zostanete zhrození

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/BadlandsChugs)

ADELAIDE - Keď sa diétna kola pred takmer štyridsiatimi rokmi dostala na regále supermarketov, stala sa obrovskou senzáciou. Výrobcovia sľubovali skvelú chuť bez kalórií, no otázka znie, či je to skutočne tak. Vedci prezradili, že diétna kola môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Inak na tom nie sú ani iné podobné nápoje.

Je pravda, že diétna kola obsahuje iba jednu kalóriu, vďaka čomu je lepšou alternatívou než "plnotučná" coca-cola. Tá obsahuje 139 kalórií na 330 mililitrov. Pokiaľ ide o hladinu cukru, aj tu sa čísla diametrálne líšia. Normálna kola obsahuje neuveriteľných 35 gramov cukru, čo zodpovedá siedmim čajovým lyžičkám cukru. Na druhej strane stojí diétna verzia, ktorá neobsahuje žiadny cukor. 

Pijete diétne nápoje, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Takto to bolo kedysi. V súčasnosti je však situácia trochu iná. Vedci neustále skúmajú, či umelé sladidlá, ktoré sa nachádzajú v diétnej kole, škodia zdraviu. Výsledky najnovšej štúdie zverejnené minulý mesiac prezradili, že na hladinu cukru by sme si mali posvietiť aj v prípade diétnej koly. Austrálski odborníci totiž tvrdia, že ľudia, ktorí ju pijú, neznižujú celkový príjem cukru. "Spotrebitelia umelých sladidiel v žiadnom prípade neznižujú svoj príjem cukru. Tieto nápoje obsahujú cukor a nízkokalorické sladidlá, čím vyvolávajú psychologický efekt, že si môžete dopriať viac jedla," uviedol vedúci výskumu, profesor Peter Clifton z Univerzity v Južnej Austrálii. Dodáva, že umelé sladidlá naviac menia črevné baktérie, čo vedie k nárastu hmotnosti a riziku cukrovky druhého typu.

Neurologička odhalila tri TRIKY na chudnutie: Dodržte ich a kilá pôjdu hneď dole!

Prečo neobsahujú umelé sladidlá kalórie?

Nízkokalorické sladidlá sa používajú namiesto sacharózy, glukózy a fruktózy a majú intenzívnu sladkú chuť aj bez kalórií. Môžu byť syntetické, napríklad sacharín či aspartám, alebo majú prírodný charakter, ako napríklad stévia. "Kľúčové pri týchto takmer nekalorických sladidlách je fakt, že sa počas trávenia nerozkladajú na prírodné cukry, ktoré sú neskôr použité na energiu alebo sa premenia na tuk," vysvetlila Eunice Zhangová, klinická inštruktorka na Kalifornskej univerzite.

Pijete diétne nápoje, aby
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor na zmenu trávenia

V poslednom desaťročí existuje stále viac dôkazov o tom, že tieto sladidlá môžu zmeniť metabolické procesy, a to najmä v črevách. "Ukázalo sa, že sladidlá ako sacharín menia typ a funkciu črevného mikrobiómu, spoločenstva organizmov, ktoré žijú v črevách. Aspartám zas znižuje aktivitu enzýmu v črevách, ktorý nás normálne chráni pred cukrovkou druhého typu," varuje Zhangová. Čím väčší je rozdiel medzi sladkosťou a skutočným obsahom kalórií, tým väčšie je metabolické porušenie. Organizmus vníma niečo sladké v ústach a automaticky očakáva kalórie. V prípade nízkokalorických nápojov však dôjde k oklamaniu tela, čo nie je správne.

V hre je aj riziko priberania

Štúdie sa tiež zamerali na súvislosť medzi nekalorickými nápojmi a priberaním. Vedci z nemocnice v Massachusetts zistili, že produkt rozkladu v sladidle nápoja - aspartám - narušuje rýchlosť metabolizmu. Samotní vedci dodávajú, že ide o istý paradox. Ľudia, ktorí pijú podobné nápoje, očakávajú, že schudnú. Pravdou ale je, že môžu priberanie naopak ešte zhoršiť.

Viac o téme: ChudnutieObezitaDiétne nápoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu