Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Magnetický pól Zeme začal robiť niečo veľmi čudné: Toto sa má stať do roku 2040

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ASHEVILLE - Severný magnetický pól začal robiť čosi nevysvetliteľné. Došlo k zmene jeho doteraz zabehnutej rýchlosti, pričom dôvod tohto javu zatiaľ nie je známy. Geológovia pracujú s viacerými teóriami, čo mohlo byť spúšťačom týchto zmien a zároveň upozorňujú, že nejde o znepokojujúci stav a činnosť navigačných prístrojov nie je nijako ohrozená.

Na rozdiel od svojich geografických pólov sa magnetické póly Zeme aktívne pohybujú. Spôsobuje to roztavené železo vo vnútornom jadre našej planéty. Severný magnetický pól, ktorý je na všetkých kompasoch označený písmenom N, tak postupne migruje smerom na Sibír. V rýchlosti jeho pohybu však došlo k zmene. Podľa Národného strediska pre informácie o životnom prostredí (NCEI), spadajúceho pod Americkú národnú správu pre oceány a atmosféru (NOAA) severný magnetický pól urazil od svojho objavenia v roku 1831 približne 2 249,863 kilometra. Za posledné desaťročie však tempo jeho pohybu kleslo z 54,71 km/h na 40,23 km/h. "V 90. rokoch minulého storočia sme zaznamenali zvýšený pohyb severného magnetického poľa. Stav, ktorý nastal za posledné desaťročie, iba potvrdil, ako málo vieme o zemskom jadre. Do roku 2040 budú pravdepodobne všetky kompasy ukazovať odchýlku od severu smerom na východ," uviedol geológ Ciaran Beggan. 

Magnetický pól Zeme začal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Prediktívny model magnetického poľa (WMM) sa vytvára každých päť rokov a dáta z neho slúžia na aktualizáciu navigačných zariadení GPS, aplikácií a systémov pre NASA, Federálnu leteckú správu (FAA) a armádu. "Prognóza WMM je veľmi presná od dátumu jej uverejnenia, ale ku koncu päťročného obdobia strácajú údaje na presnosti. Preto sa musí po tomto období nanovo aktualizovať o revidované hodnoty modelových koeficientov," vysvetľuje NCEI. Ostatné obnovenie však nastalo o rok skôr, ako sa očakávalo a údaje na rok 2020 boli vydané 10. decembra. 

Uznávaný profesor varuje: Apokalypsa, ktorá vyhubí ľudstvo, je len otázkou času

Aj keď sú súčasné informácie o pohybe magnetického pólu prekvapujúce, v porovnaní s tými historickými ide o zanedbateľné hodnoty. Pohyby týchto pólov môžu byť totiž tak veľké, že môže dôjsť k zmene ich polarity. Takýto posledný obrat sa uskutočnil pred 770 000 rokmi. Aj výsledky štúdie, ktorá vyhodnocovala údaje z morských sedimentov, ľadovcov a lávových prúdov potvrdili, že v priebehu milióna rokov magnetické pole Zeme niekoľkokrát zoslablo, posunulo sa a stabilizovalo. Jeho posledný zvrat trval 22 000 rokov, čiže dvakrát tak dlho, ako sa očakávalo. Vedci tiež zistili, že intenzita tohto poľa klesala počas každého storočia asi o päť percent. Súčasné znaky spomalenia síce naznačujú, že sa pole chystá obrátiť, ale nie je možné určiť kedy a či vôbec k tomu dôjde. 

Viac o téme: ZemMagnetický pól
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu