Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Arktíde objavili päť nových ostrovov: Pre svet je to ale katastrofálna správa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Manila Bulletin Online)

ARKTÍDA - Ruské námorníctvo objavilo päť nových ostrovov v Arktíde. Rusi tieto ostrovy prvýkrát spozorovali ešte v roku 2016, no zmapovali ich až tento rok v auguste. Ostrovy zaberajú priestor porovnateľný s desiatimi futbalovými ihriskami. Keby nedošlo k topeniu ľadovca, zostali by zahalené rúškom tajomstva.

Nové ostrovy sa nachádzajú v blízkosti ľadovca Vylki pri pobreží vzdialeného súostrovia Nová Zem, ktoré leží v Severnom ľadovom oceáne severozápadne od ruskej pevniny. Majú rozlohu od 900 do 54 500 metrov štvorcových. "Ide o objav súvisiaci s topením ľadovcov. Predtým tam boli ľadovce, no ich topenie viedlo k odhaleniu nových ostrovov," uviedol vedúci člen expedície Aleksandr Moisejev.

V Arktíde objavili päť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/ETV Telangana)

Ruské námorníctvo o ostrovoch vie už tri roky vďaka satelitným snímkam. Až tento rok sa ale vedci vydali na expedíciu, na ktorej ich podrobne zmapovali. Minister obrany prezradil, že ruské námorníctvo od roku 2015 používa satelitné údaje na mapovanie zmien pobrežia. Medzi rokmi 2015 a 2018 objavilo viac ako tridsať nových ostrovov, mysov a zálivov pozdĺž súostroví Nová Zem a Zem Františka Jozefa. 

Vedci sú zhrození z objavu v Arktíde: Spolu so snehom sa znášajú na zem aj... to snáď nie!

Vedci na druhej strane varujú, že objavy nových ostrovov sú priamymi dôsledkami rastúcej klimatickej krízy. Arktída sa zohrieva dvakrát rýchlejšie, než je svetový priemer. Tavenie ľadu by mohlo ohroziť život na celej našej planéte. Dôkazom je okrem iného tiež strata islandského ľadovca Okjokullom, ku ktorej došlo v auguste 2019.

Viac o téme: OstrovArktídaTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu