Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KONIEC, na túto turistickú atrakciu sa už nikdy nedostanete! Vláda dala stopku

Turisti v húfoch lezú na posvätnú horu Zobraziť galériu (3)
Turisti v húfoch lezú na posvätnú horu (Zdroj: Twitter/John)

CANBERRA - Tisíce ľudí sa aj napriek protestom austrálskych domorodcov snažia ešte rýchlo zdolať posvätnú horu Uluru, skôr, ako na konci októbra začne platiť zákaz vstupu návštevníkov. O ten sa Austrálčania usilovali po desiatky rokov.

Najobjemnejší monolit na svete čnie do výšky 348 metrov nad okolitú rovinatú krajinu a figuruje na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Skala je povestná tým, ako v závislosti na slnečnom svetle mení farbu od oranžovej cez jantárovú až po karmínovú.

Vidina skorého zákazu vstupu do oblasti podľa manažéra národného parku Uluru-Kata Tjuta Mikea Missoa prilákala najviac turistov za posledných viac ako desať rokov. "Vieme, že ide o stovky ľudí, pravdepodobne okolo tisíc," odhaduje Miss dennú návštevnosť.

Turisti sa ženú na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Kenny Devine)

Mnoho ľudí chce podľa Missoa na pieskovcovú horu vyliezť aj napriek tomu, že austrálske úrady aj domorodci už niekoľko rokov návštevníkov žiadajú, aby sa na vrchol známej skaly nevydávali. Austrálčania už v minulosti opakovane kritizovali turistov, že sa na posvätnej skale správajú neúctivo; nedisciplinovaní návštevníci na horu napríklad močili, odpaľovali golfové loptičky alebo sa obnažovali. 

Východ slnka pri Uluru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Austrálska vláda skalu najskôr nazývanú Ayers Rock do správy domorodcov navrátila pred 34 rokmi. Austrálčania Uluru považujú za sídlo duchov svojich predkov a dlho sa snažili o to, aby bola skala pre turistov zneprístupnená. Rozhodnutie bolo prijaté v novembri 2017, hora sa pre návštevníkov uzavrie 26. októbra. Chodník okolo nej však zostane prístupný.

Viac o téme: TuristiHoraAustráliaUluru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu