Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európa pred 200 rokmi zažila katastrofu: Rok bez leta, TOTO ho spôsobilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUMBAWA - V roku 1815 explodovala sopka Mount Tambora v Indonézii. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o najväčšiu erupciu za posledných 1500 rokov. Táto udalosť v Európe spôsobila takzvaný rok bez leta, popol a oxid siričitý totiž blokovali prienik slnečných lúčov. Výbuch sopky spôsobil rekordný pokles teplôt.

Vedci si až doteraz neboli istí, do akej miery výbuch sopky Tambora ovplyvnil podnebie v nadchádzajúcom roku. Napokon sa však ukázalo, že to spôsobilo rekordný pokles teplôt v Európe. Priemerné teploty v roku 1816 boli o 0,4 až 0,7 stupňa Celzia nižšie ako v roku explózie. 

Európa pred 200 rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bombastický objav hlboko pod Austráliou: Nikto si to nevšimol celých 60 rokov!

Andrew Schurer z Univerzity v Edinburghu zostavil model, ktorý zobrazoval, ako by vyzeral rok 1816 bez erupcie. "Keby sopka nevybuchla, Európa by zažila obdobie veľkého vlhka. Vďaka erupcii však poklesli teploty, čo zabránilo zvýšeniu vlhkosti," vysvetlil vedec vo svojom environmentálnom výskume. 

Európa pred 200 rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Firdia Lisnawati)

V tom čase ľudia nepoznali príčinu "roku bez leta". Prvýkrát sa o zmene klímy spôsobenej vulkánom na druhej strane sveta začalo diskutovať až v roku 1883. K tejto diskusii viedol podobný výbuch inej sopky - Krakatoy. Erupcia Tambory zabila 40 000 až 60 000 osôb, ďalšie stovky ľudí umreli kvôli hladomoru, ktorý spôsobil výbuch v kombinácii s pretrvávajúcimi napoleonskými vojnami.  

Viac o téme: IndonéziaErupciaVýbuch sopkyTambora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu