Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Menštruačná krv obsahuje veľké množstvo vzácnych kmeňových buniek

WICHITA – Kmeňové bunky odoberajú lekári z rôznych tkanív a často veľmi zložitými metódami a takto získané štepy sa často neuchytia. Americkí vedci teraz zistili, že dostatok kvalitných kmeňových buniek sa nachádza v menštruačnej krvi. Tá by sa mohla v budúcnosti stať zdrojom veľkého množstva cenných buniek.

Počas cyklu sa v hrubnúcej stene maternice vyvíja veľké množstvo kmeňových buniek, ktoré potom odchádzajú spolu so sliznicou pri menštruácii. Tím lekára Xiaolonga Menga z Kansasu izoloval z tela zdravých žien kmeňové bunky vychádzajúce práve s menštruačnou krvou. „Máme veľké problémy so súčasnými metódami liečby kmeňovými bunkami, ako napríklad pri odbere z kostnej drene. Bunky môže príjemca odmietnuť alebo majú obmedzený potenciál tvoriť nové tkanivo. Teraz sme ale objavili novú možnú cestu, ako tieto ťažkosti prekonať s použitím buniek z menštruačnej krvi,“ uviedol doktor Meng.

Počas fázy menštruačného cyklu, v ktorej sliznica maternice mohutnie a prekrvuje sa, dochádza k tvorbe nových ciev zo starých. Kmeňové bunky z tejto krvi sa pritom rozmnožujú sedmdesiatkrát rýchlejšie než bunky pochádzajúce z pupočníkovej krvi a kostnej drene.

Z menštruačnej krvi americkí odborníci dokázali získať kmeňové bunky pre srdce, pečeň a pľúca, ale aj ďalších šesť typov tkanív. Len 5 mililitrov krvi môžu za dva týždne vyprodukovať srdcovú svalovinu.

Výsledky štúdie boli zverejnené v odbornom časopise Journal of Translational Medicine.




Čo sú kmeňové bunky
Kmeňové bunky nemajú znaky buniek žiadneho konkrétneho orgánu. Delením sa obnovujú samy a dokážu sa meniť na bunky rôznych tkanív. Výskum sa orientuje na využitie takýchto buniek pri liečbe závažných a dnes ťažko liečiteľných chorôb ako je napr. Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, ale aj ťažké poškodenie pečene, či poúrazové stavy. Kontroverzné reakcie vyvoláva najmä výskum kmeňových buniek získavaných z embryí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu