Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší zabijak na svete: Vieme, čo kynoží ľudí najčastejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Najčastejšou príčinou úmrtia v bohatých štátoch je v súčasnosti rakovina a nie srdečné choroby, ako to bolo doposiaľ. Ak bude súčasný trend pokračovať, môže sa rakovina v priebehu niekoľkých desiatok rokov stať najväčším zabijakom na svete. S odvolaním na štúdie publikované v lekárskom časopise The Lancet o tom informovala agentúra Reuters.

Závery vedcov boli publikované v dvoch rozsiahlych štúdiách. Na základe skúmaných dát uvádzajú, že nastala nová a globálna epidemiologická premena medzi rôznymi typmi chronických ochorení. Napriek tomu, že na kardiovaskulárne ochorenia stále na svete umiera najviac ľudí v strednom veku, vo vyspelých krajinách teraz rakovina v porovnaní so srdečnými chorobami zabíja dvojnásobok ľudí. 

Najväčší zabijak na svete:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2017 bola rakovina v celosvetovom meradle druhou najčastejšou príčinou smrti, uviedol spoluautor štúdie Gilles Dagenais s tým, že s pokračujúcim poklesom počtu úmrtí na kardiovaskulárne choroby by sa rakovina mohla čoskoro stať najväčším zabijakom. Z odhadovaných 55 miliónov úmrtí na svete v roku 2017 viac ako 17 miliónov ľudí zomrelo v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia, teda okrem iného na zlyhanie srdca, infarkt či mŕtvicu. Zhruba 70 percent prípadov bolo spojených s vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom, zlou stravou či fajčením - teda s faktormi, ktoré možno ovplyvňovať správnou životosprávou. 

Najväčší zabijak na svete:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V uplynulých desaťročiach k dramatickému zníženiu počtu úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia prispeli lieky na zníženie vysokého krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Vyšší počet úmrtí na kardiovaskulárne choroby v rozvojových štátoch tak podľa Dagenaisa súvisí zrejme s tamojšou nižšou kvalitou zdravotníctva. V chudobnejších krajinách bolo menej ľudí hospitalizovaných a na srdečné choroby bolo predpísaných menej liekov. 

Pijete sladké nápoje alebo džúsy? Už tretina plechovky denne dokáže vážne ohroziť váš život

Vedci analyzovali údaje z Argentíny, Bangladéša, Brazílie, Kanady, Čile, Číny, Kolumbie, Indie, Iránu, Malajzie, Pakistanu, Filipín, Poľska, Saudskej Arábie, Juhoafrickej republiky, Švédska, Tanzánie, Turecka, Spojených arabských emirátov a Zimbabwe. 

Viac o téme: RakovinaSrdečné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu