Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Rehoľná sestra je najstaršou Európankou: Pri živote ju drží už len táto jediná vec

Sestra André Zobraziť galériu (2)
Sestra André (Zdroj: Youtube/France 3 Provence-Alpes Côte d'Azur)

PARÍŽ - Najstaršia Francúzka, 115-ročná rehoľná sestra André, sa oficiálne stala najstaršou obyvateľkou Európy a druhou najstaršou obyvateľkou sveta. Informoval o tom v piatok denník Le Parisien. Zdravotne už na tom nie je najlepšie, čo je pre tak vysoký vek prirodzené. Útechou je pre sestru aspoň to, že sa ešte dokáže modliť.

Sestra André, vlastným menom Lucile Randonová, prevzala tento titul po tom, ako v júni vo veku 116 rokov a 90 dní zomrela dovtedy najstaršia Európanka, Talianka Maria Giuseppa Robucciová-Nargisová. Francúzka sa narodila v roku 1904 v meste Ales v oblasti Gard na juhu Francúzska.

V mladosti bola vychovávateľkou a pracovala aj v nemocnici, potom sa však rozhodla pre rehoľný život a vstúpila do rehoľnej Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul. Rehoľné meno André, ktoré je mimochodom mužské, si zvolila na pamiatku svojho zosnulého brata. Momentálne žije v charitnom domove v Toulone. 

VIDEO Rehoľná sestra je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/France 3 Provence-Alpes Côte d'Azur)

V rozhovore pre Le Parisien sestra priznala, že teraz je na ňu "všetkého priveľa". Uviedla, že už nechodí, pohybuje sa pomocou invalidného vozíka a takmer vôbec nevidí. "Mojím každodenným potešením je, že sa ešte dokážem modliť," povedala starenka, ktorá k svojim posledným narodeninám dostala list podpísaný pápežom Františkom a ním požehnaný ruženec. Svetový rekord v dlhovekosti stále drží Japonka Kane Tanakaová, ktorá sa narodila v roku 1903 a má 116 rokov.

Viac o téme: Najstaršia európankaSestra andréLucile randon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu