Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mladíkovi sa podarilo urobiť FOTO, ktorá vznikne raz za život: Tomu hovorím životná príležitosť!

Chase Dekker Zobraziť galériu (2)
Chase Dekker (Zdroj: Facebook/Chase Dekker-Wild Life Images)

LOS ANGELES - Fotograf a biológ Chase Dekker na unikátnej snímke zachytil vráskavca zaskočeného vo chvíli, keď sa mu dostal do otvorenej tlamy mrož. Fotka vznikla 22. júla na lodi, na ktorej sa duchaprítomný mladík vydal pozorovať veľryby pri pobreží kalifornského Monterey.

V pondelok 22. júla Chase zbadal z lode skupinu asi troch vráskavcov a zhruba stovku mrožov. Živili sa hejnom ančovičiek na hladine, keď zrazu jednu veľrybu zaskočilo nezvyčajne veľké sústo. "Pozorovali sme ich dlho a potom sa stalo to, čomu hovorím životná príležitosť. Stále tomu nemôžem uveriť. Mal som len zlomok sekundy, než si vráskavec uvedomil, že na ňom pristál mrož, aby som to zachytil. Videl som už totálne šialené veci, ale nič takéto," povedal Dekker, ktorý sa venuje fotografovaniu zvierat vo voľnej prírode už desať rokov. 

Mladíkovi sa podarilo urobiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Chase Dekker-Wild Life Images)

Podľa BBC si je na viac než sto percent istý, že mrož skončil dobre a nakoniec odplával. Vráskavci dlhoplutví nemajú zuby, ale kostice, ktorými filtrujú z morskej vody potravu. Obyčajne prehltnú svoje sústo do piatich sekúnd, v tomto prípade ale zostal s otvorenými ústami dlhých pätnásť sekúnd a dal tak mrožovi dosť času na to, aby sa zachránil. 

VIDEO Dievčina prišla pozorovať do prístavu veľrybu: Stačil jediný moment a onemela od úžasu

"V skutočnosti nad ním čeľuste vôbec nezavrel, takže by sa mu nemalo nič stať. Musel byť vydesený, ale nezranený," myslí si Dekker, ktorý teraz smeruje na Tongu so skupinou milovníkov prírody, ktorí si chcú s veľrybami zaplávať. 

Viac o téme: VeľrybaMrožChase dekker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu