Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Archeológovia po tom štyri roky pátrali, konečne sa podarilo! V Izraeli narazili na super objav

(Zdroj: Youtube/CBN News)

EL-ARAJ - Tím amerických a izraelských archeológov je presvedčený o tom, že neďaleko Galilejského jazera v Izraeli objavil Kostol apoštolov. Štvorročné hľadanie pozostatkov veľkolepej stavby týčiacej sa nad domom Petra a Ondreja totiž prinieslo ďalšie výsledky. Objav definitívne vyvrátil pochybnosti o existencii chrámu nachádzajúceho sa v malej rybárskej osade, ktorá sa neskôr stala rímskym mestom.

Archeológom z izraelského Kinneretského inštitútu pre galilejskú archeológiu a z newyorskej Nyack College sa po štyroch rokoch podarilo definitívne potvrdiť existenciu Kostola apoštolov. Stalo sa tak v archeologickej lokalite el-Araj nachádzajúcej sa na severnom pobreží Galilejského jazera. Sú si istí, že práve na tomto mieste kedysi stála stará židovská rybárska osada Betsaida, z ktorej sa neskôr stalo rímske mesto Julias. "Už predchádzajúce nálezy odhalili dôkazy o existencii kostola. Išlo o kúsky mramoru, malé pozlátené sklenené dlaždice a mozaiky. Nález je starý takmer 1500 rokov a vyzerá pozoruhodne," uviedol člen výskumného tímu, profesor Steven Notley. 

O byzantskom kostole sa zmienili ranokresťanskí pútnici. V roku 725 n.l. ho opisoval aj bavorský biskup svätý Willibald, keď uviedol, že kostol bol postavený nad domom Ježišových učeníkov Petra a Ondreja. Vedci však spochybňovali existenciu stavby, ktorá figurovala v byzantských pútnických trasách. "Mnohí si mysleli, že tieto správy sú chybné. Zmienka o ňom je ale aj v Evanjeliu podľa Jána v kapitole 1:44, kde sa spomína Filip, ktorý pochádza z Betsaidy, mesta Petrovho a Ondrejovho," vysvetľuje profesor.

V Evanjeliu podľa Marka uzdravil Ježiš práve v tejto dedine slepého muža a Lukáš opisuje túto lokalitu ako miesto, kde Pán nakŕmil 5000 ľudí. Podľa židovského historika Josepha Flavia sa židovská rybárska obec zmenila počas 1. storočia n.l. na rímske mesto Julias. Medzi prvými nálezmi v oblasti el-Araj boli totiž rímske kúpele, ktoré svedčia o veľkej urbanizácii. Pri ďalších výkopových prácach vzdialených približne sto metrov od prvého nálezu bola objavená keramika pochádzajúca z rímskej éry. Odborníci sú presvedčení o tom, že ďalšia výkopová sezóna odhalí ešte viac tajomstiev. Zároveň chcú úplne vykopať byzantský kostol. "Doteraz sme odkryli iba niektoré južné miestnosti a práve sme začali odhaľovať spomínané mozaiky, ktoré boli pravdepodobne súčasťou jeho centrálnej časti," povedal Notley s tým, že správa, ktorú plánujú vydať po ukončení výkopových prác, bude veľmi bohatá. Elektromagnetická štúdia náleziska totiž naznačila, že el-Araj ukrýva viac budov a štruktúr. 

Viac o téme: IzraelArcheologický objavKostol apoštolov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu