Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jedzte viac ovocia a zeleniny! Doteraz ste netušili, že majú aj takýto zázračný účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Ak zjeme o štyri porcie ovocia a zeleniny denne viac, môže to zlepšiť náš psychický stav natoľko, že to zníži najmenej o polovicu negatívne následky rozvodu a z jednej tretiny i citové utrpenie zo straty zamestnania. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Vedci z britskej Warvickej univerzity urobili výskum, ktorý odštartoval v roku 2001. Zúčastnilo sa ho 7108 dobrovoľníkov. Jeho cieľom bolo študovať súvislosť medzi jedlom (najmä ovocím a zeleninou) a psychickou pohodou. Účastníci mali uviesť, či v roku 2007 u nich bola diagnostikovaná depresia alebo úzkosť a aké sú ich stravovacie návyky a životný štýl. Odborníci potom s postupujúcimi rokmi zisťovali, či sa tieto poruchy vyvíjali. 

Výsledky ukázali súvislosť medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a duševnými ochoreniami. Čím viac ovocia a zeleniny účastníci zjedli, tým nižšia bola pravdepodobnosť, že u nich bude v nasledujúcich rokoch diagnostikovaná niektorá psychická choroba. "Ak ľudia zvýšia denný prísun ovocia a zeleniny z nuly na osem porcií, majú o 3,2 percenta menšiu pravdepodobnosť, že budú v nasledujúcich dvoch rokoch trpieť depresiou či úzkosťou," uvádza autor štúdie Redzo Mujcici.

To sa môže zdať ako chabý výsledok, ale nie je to tak. "Ak zjeme sedem až osem porcií ovocia a zeleniny denne, duševná stimulácia má rovnakú silu v pozitívnom smere, akú môže mať rozvod, ktorý vedie k depresívnym stavom, v smere negatívnom," dodávajú vedci. Taktiež strata zamestnania môže mať zničujúci vplyv na duševné zdravie človeka tým, že zvyšuje riziko depresie a úzkosti. Vedci zistili, že sa konzumácia siedmich až ôsmich porcií ovocia a zeleniny denne toto riziko znižuje o polovicu. 

Každé malé dieťa vie,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Iné štúdie sa zaoberali súvislosťou medzi jedlom a duševným zdravím. Napríklad nedávno britskí experti porovnávali údaje o osobách, ktorých strava bola bohatá na ovocie a zeleninu, s údajmi o tých, ktorí jedli veľa saturovaných tukov a cukrov. Vedci vysvetľujú, že existuje zjavný vzťah medzi kvalitou toho, čo jeme a naším duševným zdravím. Zo 41 štúdií, ktoré boli realizované už skôr, vybrali štyri, ktoré si všímali súvislosť medzi stredomorskou stravou a depresiami. Na základe údajov o viac ako 36 000 ľuďoch vyšlo najavo, že stredomorská strava môže skutočne znížiť riziko vzniku depresie, a to až o tretinu. 

Ako teda ovocie a zelenina pôsobí na naše duševné zdravie? Pomáha znižovať zápal. "Existuje stále viac výskumov, ktoré zdôrazňujú súvislosť medzi zápalom a depresiou. Niektoré depresívne poruchy sú možno dôsledkom chronického neurozápalu," objasňuje lekár Eugeno Luigi Iorio. Ďalším faktorom je rast oxidačného stresu, teda nerovnováhy biochemického systému, ktorá nám bráni kompenzovať produkciu voľných radikálov. "Ovocie a zelenina zadržujú molekuly, ktoré kontrolujú oxidačný stres a zápal, pretože sú bohaté na polyfenoly, ktoré sa nachádzajú vo všetkom červenom a fialovom ovocí a v listovej zelenine," uvádza Iorio.

Jedzte viac ovocia a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iné výskumy sa zaoberali súvislosťou medzi nedostatkom vitamínov skupiny B, predovšetkým kyseliny listovej a vitamínu B6, a depresiami. Japonská štúdia preukázala súvislosť medzi úrovňou týchto dvoch vitamínov v krvi a depresívnymi poruchami - čím nižšia bola úroveň kyseliny listovej a B6, ktoré sú obsiahnuté v listovej zelenine a celozrnných potravinách, tým výraznejšie boli príznaky depresie, a platilo to aj naopak. 

Viac o téme: ZeleninaOvocie DepresiaDuševné ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu