Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Muž našiel záhadný kameň, mal ho doma štyri roky: Až teraz zistil, čo to je, úplná bomba!

Nájdený kameň
Nájdený kameň (Zdroj: Facebook/Museums Victoria)

MELBOURNE - V roku 2015 sa Davidovi Holeovi neďaleko austrálskeho mesta Melbourne podarilo nájsť veľmi ťažký, do červena sfarbený kameň v žltej hline. Dúfal, že z neho vydoluje nejaké zlato, no na jeho veľké prekvapenie nedávno zistil, že má doma vzácny meteorit.

David pomocou detektora kovu našiel v regionálnom parku Maryborough ťažký červený kameň. V domnienke, že ide o "zlatý" kameň z konca 19. storočia, kedy v Maryborough vrcholila zlatá horúčka, ho vzal domov a snažil sa ho otvoriť. Myslel si totiž, že vo vnútri nájde zlato.

Kameň sa mu ale nepodarilo rozdrviť vŕtačkou, brúskou a dokonca ani kyselinou. Dôvodom je fakt, že nešlo o obyčajný kameň, ale o vzácny meteorit. "Formujú sa, keď prechádzajú atmosférou, navonok sa roztopia, atmosféra im preto dá iný tvar," vysvetlil geológ Dermot Henry. 

FOTO Muž našiel záhadný
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Facebook/Museums Victoria)

Hole nález odniesol do múzea v Melbourne. Henry prezradil, že denne za nim chodia ľudia so skalami, ktoré považujú za meteority. Skutočnými meteoritmi boli za 37 rokov ale len dva kamene a toto bol jeden z nich. Podľa Henryho Davidov meteorit pravdepodobne vyšiel z pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Odtiaľ meteorit odtlačilo niekoľko iných meteoritov, ktoré sa pri tom rozbili. 

Viac o téme: MeteoritAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu