Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rozvoj počítačov môže spomaliť teplo

BRATISLAVA - Rýchly postup vedcov pri neustálom rozširovaní možností počítačov sa približne do desiatich rokov môže zastaviť. Príčinou sú fyzikálne hranice základných súčiastok dnešných logických obvodov - tranzistorov.

Práve ich prostredníctvom možno spracovávať informácie. Prekážkou ďalšieho rozvoja bude teplo, ktoré pri práci tranzistorov vzniká, povedal ČTK Vladimír Cambel z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V súčasnosti takmer celý počítačový svet, mobilné telefóny a ďalšie moderné technológie pracujú vďaka polovodičom, ktorých základ tvorí kremík, vysvetlil Cambel. Do veľkej miery sa pri tom využíva, že súčiastky z polovodičov dokážu pracovať, aj keď majú miniatúrne rozmery. Práve ďalšie zmenšovanie súčiastok je však podľa vedcov problémom.

"Ako sa rozmery tranzistorov stále zmenšujú a ich počet narastá, vzniká ich prácou také vysoké teplo, že sa nedajú vychladiť," povedal Cambel. Preto už dnes počítače potrebujú výkonné ventilátory.

V období okolo roku 2016 dosiahne súčasná kremíková technológia definitívne hranice svojich možností, spomenul vedec. Terajšie tranzistory preto budú musieť uvoľniť miesto pre nové nanoelektronické súčiastky. "Obvody budú zložené zo súčiastok, ktorých rozmery budú porovnateľné s rozmermi niekoľkých atómov," povedal Cambel. Vedci preto podľa neho už v súčasnosti venujú ich výskumu značné úsilie. Príkladom modernejších technológií sú uhlíkové nanotrubičky, polovodičové nanodrôty, alebo kvantové bodky, dodal.

Podporu vedeckého výskumu, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za kľúč k zvyšovaniu životnej úrovne, patrí medzi dlhodobé priority Európskej únie. Na Slovensku by mala záujem o bádanie podporiť aj celoslovenská propagačná akcia Týždeň vedy, ktorý sa začne v pondelok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu