Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vysoké Tatry pred 40 rokmi zažili jednu z najtragickejších havárií svojho druhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

POPRAD - Jedna z najtragickejších havárií vrtuľníku na území Slovenska sa stala 25. júna 1979. Pád stroja Mi-8, ktorý smeroval ku zranenej turistke vo Vysokých Tatrách, si vtedy vyžiadal životy siedmich ľudí a dvaja členovia posádky utrpeli ťažké zranenia.

Keď 25. júna v popoludňajších hodinách zavolal na dispečing Tatranskej horskej služby turista z vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), že sa jeho krajanka zranila pri zostupe z Bystrého sedla do Mlynickej doliny, všetko nasvedčovalo tomu, že pôjde o rutinnú záchrannú akciu. Okolo tretej poobede sa vzniesol vrtuľník s deväťčlennou posádkou nad Starý Smokovec a zamieril hľadať zranenú ženu. Po štyridsiatich minútach však Mlynickou dolinou otriasol výbuch. 

Vrtuľník sa počas pokusu o priblíženie k výbežku Štrbského štítu dostal do veternej turbulencie a pri tvrdom dopade stratil koleso, následne sa mu odlomila časť chvosta a stal sa neovládateľným. Zrútil sa cez skalný prah, zároveň mu explodovali nádrže s pohonnými hmotami. Priamo na mieste nešťastia zahynulo šesť ľudí, siedma obeť zomrela po piatich dňoch v nemocnici, ďalší dvaja členovia posádky boli ťažko zranení a museli podstúpiť dlhú rekonvalescenciu. Turistka z NDR sa vrátila z doliny nakoniec po vlastných. 

Vyšetrovanie tragédie ukázalo, že sovietsky stroj Mi-8 bol svojimi rozmermi a hmotnosťou úplne nevhodný pre manévrovanie v úzkych tatranských dolinách. Kvôli tejto nehode horská služba na niekoľko rokov prestala zachraňovať turistov v horách pomocou vrtuľníkov. O dva roky skôr, v októbri 1977, zomrela pri jednej z najutajovanejších leteckých katastrof v Československu manželka vtedajšieho prezidenta Gustáva Husáka, Viera. Pri havárii vrtuľníku neďaleko Bratislavy vtedy okrem nej zahynuli ďalší štyria členovia posádky. Najviac mŕtvych na území bývalého Československa si v septembri 1972 vyžiadala nehoda vojenského vrtuľníku Mi-4, ktorému sa utrhol nosný rotor pri obci Rudíkov v okrese Třebíč. Zomrelo vtedy desať ľudí. 

Viac o téme: HaváriaVysoké tatryLetecké nešťastieVrtuľník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu