Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Manželom sa na záhrade povaľoval čudný predmet: Tomu, o čo asi ide, sa im verilo ťažko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SIDMOUTH - Briti Stephen a Stella Huyshe-Shiresovci objavili po presťahovaní sa do domu v Sidmouthe v grófstve Devon zvláštny útvar, ktorý nedokázali identifikovať. Až po čase zistili, že na ich pozemku majú najväčší zub mamuta, aký bol kedy nájdený v tejto lokalite. Niektorý z bývalých majiteľov domu na vzácny nález pravdepodobne narazil úplnou náhodou, keď v záhrade kopal kanál na plynové potrubie.

Dôchodcovia Stephen a Stella Huyshe-Shiresovci našli v záhrade domu, do ktorého sa nasťahovali ešte minulý rok, záhadný útvar povaľujúci sa vedľa rozpadnutého kvetináča. Tridsaťosemcentimetrový predmet vážiaci 5,5 kg nedokázali síce identifikovať, ale nechali si ho.

Až po nedávnej návšteve prednášky ich pri výklade o vyhynutých tvoroch zaujal obrázok mamutích zubov. „Vtedy mi napadlo, že také niečo máme predsa doma,“ hovorí Stephen. „Ale videli sme iba obrázky, na ktorých všetky tie zuby vyzerali v porovnaní s tým naším veľmi malé.“

Plní pochybností požiadali zamestnancov v múzeu, aby si predmet v ich záhrade prišli pozrieť. Odborníci okamžite nález identifikovali ako čiernu stoličku mamuta.

Nález pravdepodobne našiel niektorý z bývalých majiteľov nehnuteľnosti pri kopaní kanála na plynové potrubie, ale detaily zatiaľ nie sú známe. Podľa dostupných informácií našli v lokalite podobný zub aj predtým, ako sa dôchodcovia nasťahovali do domu. „Už sme si mysleli, že mamuty sú zabudnutá záležitosť a hneď sú tu takéto dva objavy,“ usmieva sa Stephen.

Zub z ich záhrady už tvorí súčasť múzea v meste Sidmouth, kde mali doteraz podobný vážiaci „iba“ 2,5 kg. „Hlava tohto mamuta musela mať gigantické rozmery,“ hovorí zamestnankyňa múzea Ann Tannerová. „Musíme zistiť, ako bol nájdený. Zároveň nám to pomôže dozvedieť sa viac o týchto zvieratách, ktoré kedysi žili v oblasti v Sid Valley.“


Čítajte aj: Vedci poriadne prekvapili: Staroveká Sibír bola domovom doteraz nepoznaných praľudí


Asistent z múzea Colin Boynton uviedol, že v lokalite narazili na podobné nálezy najmä rybári, ktorí ich našli na pláži. Mimochodom, mamutom sa počas života menili zuby až šesťkrát a vždy im narástli väčšie od tých predošlých.

Vzhľadom na hmotnosť nálezu zo záhrady dôchodcov preto odborník usudzuje, že išlo o posledný zub obrovského chlpáča. „Pôvodná hmotnosť zubu mohla byť aj 7 kilogramov. Počas života sa opotreboval pri konzumovaní.“ Profesor Adrian Lister z prírodopisného múzea v Londýne dodal, že najväčší mamutí zub na území Británie bol nájdený v roku 1954 a váži 8 kilogramov.

Viac o téme: MamutZáhradaZubSidmouth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu