Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôchodkyňa (79) zašla prvýkrát na akupunktúru, takmer ju to zabilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - V odbornom časopise BMJ Case Reports bol opísaný prípad 79-ročnej ženy, u ktorej sa po akupunktúre objavili problémy s dýchaním. Röntgen neskôr odhalil vážne poškodenie pľúc. Odborníci tvrdia, že nejde o ojedinelý prípad a pacienti, ktorí vyhľadávajú tento alternatívny spôsob liečby, sú iba málokedy oboznámení s možnými rizikami.

Staršia nemenovaná žena z Portugalska začala mať ťažkosti s dýchaním krátko po tom, ako absolvovala akupunktúru. Lekári v nemocnici Centro Hospitalar Universitario v Lisabone jej na základe vyšetrenia diagnostikovali pneumotorax, čiže nahromadenie vzduchu v hrudnej dutine. V dôsledku toho sa tvorí podtlak, kvôli ktorému pľúca priľnú na spomínanú stenu. Ich činnosť je tak ohrozená, pretože pre ich správne fungovanie je dôležité, aby  medzi nimi a stenami pohrudnej dutiny nebol žiadny vzduch.

Dôchodkyňa (79) zašla prvýkrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V tomto prípade stlačil podtlak pacientke pravú stranu pľúc o 2,3 cm. Žena uviedla, že problémy pocítila po akupunktúre, ktorú absolvovala kvôli bolestiam chrbta. Muž, ktorý jej ju robil, vpichol ihlu v blízkosti lopatky tak nešťastne, že prenikla cez medzeru medzi jej pľúcami a pleurálnou dutinou a spôsobila pneumotorax. Lekári žene odsali vzduch a tekutinu z pľúc a po niekoľkých dňoch v nemocnici ju prepustili. 

Žena zaspala počas bankovej terapie: Po zobudení ju čakali hrôzostrašné následky

Odborníci upozorňujú, že nejde o ojedinelý prípad. Akupunktúra vraj býva častou príčinou pneumotoraxu, pričom pacienti sú len málokedy pred zákrokom poučení o jej rizikách. Štúdia z roku 2013 opísala dva podobné prípady z Dánska, no objavujú sa prakticky vo všetkých kútoch sveta. Podľa niektorých zdrojov už bola akupunktúra aj príčinou úmrtia, keď ihly prepichli pacientovi životne dôležité orgány. "Napriek tomu, že  je považovaná za relatívne bezpečnú metódu, stále ide o inváznu procedúru, ktorá má svoje riziká. Chybou je aj to, že pacienti sú o nich málokedy oboznámení," upozorňujú lekári.   

Viac o téme: AkupunktúraPneumotorax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu