Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena (32) si celý život myslela, že je neplodná: Otehotnela, hoci nemala maternicu a takmer zomrela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAHIR DAR - Žena z Etiópie otehotnela aj napriek tomu, že si dala chirurgicky odstrániť maternicu. Následkom takéhoto tehotenstva však takmer podľahla, plod sa totiž uchytil na výčnelku z krčka maternice. Stratila viac ako štyri litre krvi a utrpela šok. Celý život si pritom myslela, že je neplodná.

Tridsaťdvaročná Afričanka skončila v nemocnici Felege Hiwot Referral Hospital s bolesťami brucha a zvracaním. Bola zmätená, jej srdcová frekvencia bola abnormálne rýchla, ťažko sa jej dýchalo a mala opuchnutý trup. Kvôli obrovskej strate krvi dokonca upadla do šoku. Lekári nakoniec zistili, že pacientka bola tehotná. 

FOTO Toto ste už niekedy videli? Na onkologickom oddelení je tehotných 14 sestričiek naraz

Embryo, ktoré neprežilo, trinásť týždňov rástlo na výčnelku, ktorý zostal z krčka maternice po jej odstránení. Išlo o mimomaternicové tehotenstvo, pri ktorom sa oplodnené vajíčko usadí na náhodnom mieste a začne rásť mimo maternice. Vajíčko rastúce na výčnelku však prasklo a žena tak stratila štyri a pol litra krvi. Tá okamžite prenikla do brušnej dutiny a spôsobila šok.

Žena (32) si celý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Je veľmi nezvyčajné, keď žena otehotnie aj po tom, ako jej bola vyoperovaná maternica. "Každá žena s plodnými vajíčkami, do ktorých sa dostanú spermie, môže otehotnieť," uviedli lekári. Maternica teda v úlohe oplodnenia podľa tohto vyjadrenia nezohráva až tak podstatnú rolu. Nemenovaná žena naviac neužívala žiadnu antikoncepciu, pretože si myslela, že je neplodná. Zaujímavosťou je, že žena si nechala vyoperovať nielen maternicu, ale aj vaječníky a pravé vajcovody. Rozhodla sa tak po neúspešnom tehotenstve, kedy cisárskym rezom porodila mŕtve dieťa. 

Viac o téme: PotratTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu