Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V dedine stavali nové byty, no narazili na prekážku: Archeologický objav mení doterajšie poznatky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube/Daily Mail)

NEWINGTON - Archeologické nálezisko nachádzajúce sa v blízkosti dediny Newington v anglickom grófstve Kent je považované za jedno z najvýznamnejších objavov v regióne. Osemmesačná drina priniesla archeológom úžasné výsledky, keď nedávno objavili rímske mesto. Tento nález by mal pomôcť poodhaliť historický vývoj v oblasti.

Archeológovia objavili počas výstavby nových domov v Newingtone zvyšky mesta pochádzajúceho z čias Starovekého Ríma. Vďaka tomu budú môcť presnejšie analyzovať staroveký vývoj v regióne. Nájdené mince, šperky a keramika sú dôkazom, že v meste patriacom Rimanom pulzoval život v roku 30 pred n.l. Vedľa zvyškov starobylého chrámu bola objavená aj sedem metrov široká cesta, ktorá spájala oblasť s Canterbury a pobrežím. Našli sa aj vzácne železné hrnčiarske pece a niekoľko drahých dovezených menších predmetov, ktoré svedčia o vysokej životnej úrovni obyvateľov. 

V dedine stavali nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Daily Mail)

"Je to veľmi vzrušujúce. Celý objav kvalitou nálezov mení naše doterajšie poznatky o spoločenskom vývoji v regióne. Môj tím zložený z tridsiatich archeológov tu pracoval na plný úväzok osem mesiacov, ale vyplatilo sa," uviedol vedúci výskumu Dean Coles. Už predtým podľa neho existovali nejaké dôkazy o prítomnosti rímskeho pohrebiska, ale až tento objav potvrdil, že v centre dediny Newington bolo kedysi funkčné mesto. "Chrám a hlavná cesta sú obrovské objavy. To dokazuje, že cesta A2 nebola jedinou rímskou cestou, ktorá viedla cez obec," poznamenal Coles. 

V dedine stavali nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Daily Mail)

S kolegami preto plánuje sledovať jej trasu a cieľ. Všetci totiž predpokladajú, že vedie ku chrámu na okraji obce. Na jeho zvyšky narazili archeológovia už pred polstoročím. Cesta tiež môže súvisieť aj s domom, ktorý bol objavený v roku 1882. Po skončení výkopových prác by sa malo pokračovať vo výstavbe nových domov. 

Viac o téme: KentArcheologický objavRímske mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu