Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fyzik predpovedá, čo sa v budúcnosti stane so Slnkom: Zlá správa pre našu Zem

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Profesor fyziky Brian Cox vo svojom programe pre BBC uviedol nie príliš optimistické fakty týkajúce sa budúcnosti Slnka. Jeho životnosť je podľa vedca obmedzená, ku svojim zisteniam sa astronómovia dopracovali výpočtom po použití presného vzorca. A pokiaľ plánujete žiť ďalších päť miliárd rokov, pravdepodobne sa dožijete zániku najjasnejšej hviezdy Slnečnej sústavy.

Slnko nachádzajúce sa v strede Slnečnej sústavy je zároveň jej najväčšou hviezdou. Ide o takmer dokonalú masu horúcej plazmy. Jeho priemer dosahuje takmer 1,5 milióna kilometrov, čo je 109-násobok veľkosti zemegule, má teplotu 15 miliónov stupňov Celzia a tri štvrtiny jeho hmotnosti tvorí vodík. Zároveň je najdôležitejším zdrojom energie pre život na Zemi. Podľa Coxa však jeho životnosť nebude trvať večne.

Fyzik predpovedá, čo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Svoje tvrdenie zakladá na výsledkoch výpočtov, ku ktorým sa astronómovia dopracovali použitím Hertzsprung-Russellovho diagramu (HRD). Ten vyjadruje zobrazenie matematického vzťahu medzi veľkosťou, svietivosťou a povrchovou teplotou hviezdy. Okrem najbližších 10 000 hviezd, ktoré sú už usporiadané podľa farby a svietivosti, vedci zamerali svoje výpočty aj na Slnko. "So svojou obrovskou zásobou vodíka vydrží ešte približne päť miliárd rokov. Jadro Slnka potom jednoducho praskne, narastie na 200-násobok svojej súčasnej veľkosti a pravdepodobne pohltí Merkúr. Vyhliadky na život na Zemi tak budú veľmi mizivé," povedal fyzik v programe BBC s názvom "A Collection of Wonders" (Zbierka zázrakov). 

Fyzik predpovedá, čo sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

HRD profesor označil za najinteligentnejší a najpresnejší prostriedok, na základe ktorého sa dá zistiť životnosť hviezd. Údaje použité pri výpočtoch pozostávajú z hodnôt, ktoré zbierajú štyri obrovské teleskopy v observatóriu Paranal v čilskej púšti Atacama. Ide o špičkové optické ďalekohľady VLT (Very Large Telescope) vybudované Európskym južným observatóriom  (ESO). "Už pohľad zachytený voľným okom je fascinujúci. Sme súčasťou obrovského komplexu hviezd a podľa ich sfarbenia dokážeme vypočítať ich vek a životnosť," uviedol Cox, ktorý osobne navštívil observatórium v roku 2017.

Viac o téme: VesmírSlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu