Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radi sa bozkávate? Pozor, pri jazýčkovej sa môžete nakaziť vážnou chorobou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Najnovšie výsledky austrálskych vedcov zrejme odbúrajú predsudky spájané s orálnym sexom. Podľa ich správy zverejnenej v časopise Sexually Transferred Infections totiž existuje vyššia pravdepodobnosť nákazy kvapavkou pri bozkávaní než pri orálnom sexe.

Spôsob prenosu kvapavky je podľa odborníkov z Monash University a centra Sexual Health Center v Melbourne oveľa nebezpečnejší, ako sme ho doteraz vnímali. Doteraz bolo všeobecne známe, že ide o ochorenie prenosné pohlavným stykom, ale po zverejnení výsledkov najnovšej štúdie budú poznatky o ňom pravdepodobne nanovo prehodnotené. Vedci totiž zistili, že kvapavkou sa dá nakaziť aj pri bozkávaní a pravdepodobnosť takého prenosu je dokonca oveľa väčšia ako pri orálnom sexe. 

Radi sa bozkávate? Pozor,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo svojom výskume použili vzorky odobraté trom tisíckam homosexuálnych a bisexuálnych mužov. Vzorky slín od viac ako šesť percent z nich vykazovali prítomnosť ochorenia. Kvapavku podľa vzorky odobratej z konečníka malo menej ako šesť percent pozorovaných a iba trom percentám respondentov bolo ochorenie potvrdené vzorkou odobratou z penisu. 

Tento počet bol vyšší v skupine mužov, ktorí uviedli, že v posledných troch mesiacoch len pobozkali iného muža bez toho, aby mali sex. Tí, ktorí sa bozkávali s viacerými partnermi, mali o 46 percent väčšiu pravdepodobnosť, že sa nakazia kvapavkou v porovnaní s 35 percentami tých, ktorí mali pohlavný styk. Vedci zároveň pripustili, že ochorenie sa do konečníka a na penis môže prenášať pomocou slín, ktoré niektorí používajú namiesto lubrikačného gélu.

Baktéria kvapavky
Zobraziť galériu (3)
Baktéria kvapavky  (Zdroj: Getty Images)

"Doteraz sme vychádzali z teórie, že kvapavkou je možné nakaziť sa len z infikovaného penisu alebo konečníka, ale nie z úst. Naše výsledky však naznačujú, že už bozkávanie môže byť rizikovým faktorom. Aj prenos zo zadnej časti hrdla je veľmi rizikový. Baktérie sa kultivujú v slinách a kvapavkou sa môžete nakaziť už pri bozkávaní," uviedol profesor Eric Chow. Bozkávanie sa vraj už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia považovalo za rizikový faktor prenosu orofaryngeálnej kvapavky a výsledky štúdie niekoľkých kazuistík to aj potvrdili. Podľa Chowa je aj naďalej dôležitá prevencia a používanie kondómov, ako aj hľadanie ďalších spôsobov liečby.

Viac o téme: SexBozkávanieKvapavka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu