Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti varujú: Už v najbližších desaťročiach môže ľudstvo čakať túto katastrofu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vyhynutie hrozí miliónom druhov živočíchov a rastlín, z ktorých mnoho môže vymiznúť už v nasledujúcich desaťročiach, varoval v pondelok v rozsiahlej správe medzivládny panel OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Vo svojom globálnom hodnotení odborníci uviedli, že obnoviť poškodené ekosystémy môže pomôcť len reforma poľnohospodársko-potravinárskeho priemyslu a hlboké zmeny v spôsobe výroby a konzumácie.

"Dopúšťame sa ničenia samotných základov našich ekonomík, prostriedkov výživy, potravinovej bezpečnosti, zdravia a kvality života na celom svete," uviedol predseda medzivládneho panelu Robert Watson. 

Na správe pracovalo tri roky 450 expertov. Tí stanovili päť hlavných príčin poškodzovania ekosystémov: využívanie pôdy (poľnohospodárstvo, odlesňovanie), priame využívanie zdrojov (rybolov, lov), zmena klímy, znečistenie a invazívne druhy. Výsledkom je ohrozenie miliónov druhov živočíchov a rastlín z odhadovaných ôsmich miliónov na Zemi. 

Experti varujú: Už v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Globálne hodnotenie stavu biodiverzity minulý týždeň na šesťdňovom plenárnom zasadaní v Paríži prerokúvali zástupcovia členských krajín IPBES. Kľúčovým výsledkom tohto stretnutia je zmienená vedecká správa určená pre rozhodujúcich činiteľov. Ekológovia dúfajú, že tieto závery otvoria cestu k prijatiu ambicióznych cieľov na konferencii strán Zmluvy OSN o biologickej rozmanitosti, ktorá sa bude konať budúci rok v Číne. 

Viac o téme: BiodiverzitaVyhynutieOhrozenie druhov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu