Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemocnice v Číne ukrývali jedno z najtemnejších lekárskych tajomstiev

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína pred svetom ukrývala temné lekárske tajomstvo. Vyšlo totiž najavo, že tí, ktorí v tejto krajine podstúpili transplantáciu orgánov, ich získali od popravených väzňov. Lekári konali bez súhlasu väzňov, odôvodnili to nedostatočnou zásobou orgánov. Podobné nezákonné obchodovanie s orgánmi je v Číne vo veľkej miere nekontrolované.

Správa z konca januára informuje o forenznej analýze údajov o darcovstve orgánov v Číne medzi rokmi 2010 a 2018. Výsledky ukázali, že došlo k falšovaniu a manipulácii s dátovými súbormi, ktoré slúžili ako oficiálne záznamy o transplantáciách orgánov.

Čínska vláda vyhlásila, že ročne sa v krajine vykoná 10-tisíc transplantácií orgánov. Sarah Cooková, výskumná analytička pre východnú Áziu, zistila, že toto číslo sa nezhoduje s kapacitou nemocničných lôžok a počtom zdrojov potrebných na vykonanie transplantácie orgánov. V Číne je totiž len dvesto nemocníc, ktoré vykonávajú transplantácie. 

Nemocnice v Číne ukrývali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/AP)

Vyšetrovanie bolo spustené na základe podozrenia tamojších informátorov, podľa ktorých Čína už desaťročia nedodržiava protokoly o transplantáciách orgánov. Wang Guoqi je jedným z týchto informátorov. Poverili ho vyňatím orgánov z väzňov, ktorých predtým popravili. Medzi väzňami boli aj takí, ktorí slúžili vyložene na odber orgánov. "Musel som vyoperovať kožu či rohovku z mŕtvol, aby som vykonal svoju prácu," prezradil Guiqi.

Hoci Čína trvá na tom, že v roku 2015 skončila s týmito praktikami, opak je pravdou. Ďalšie vyšetrovanie novinárov dokázalo, že počet popráv a počet orgánov získaných na transplantáciu boli označené za štátne tajomstvo. V iných štátoch trvá niekoľko mesiacov, kým sa nájde vhodný darca s adekvátnym transplantátom. V Číne sa transplantácie orgánov uskutočňujú v priebehu niekoľkých dní.

Viac o téme: ČínaTransplantácia orgánovPoprava väzňov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu