Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena sa prechádzala po rozoranom poli: Keď TO zbadala, onemela od úžasu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LINCOLNSHIRE - Lisa Graceová pomocou detektoru kovov našla v anglickom grófstve Lincolnshire stredoveký klenot pochádzajúci z čias Eduarda IV. žijúceho v rokoch 1442 až 1483. Špecialisti špekulujú o tom, že šperk sa stratil počas bitky na poli. Samotný kráľ Eduard nosil nápadne podobné kusy brošní.

Štyridsaťdvaročná Lisa Graceová zahliadla na rozoranom poli vzácny artefakt. Išlo o zlatú brošňu na klobúk pochádzajúcu z 15. storočia, v ktorej strede sa nachádza veľký ametystový kameň. Experti sa domnievajú, že šperk má spojitosť s Eduardom IV, ktorý počas svojho panovania nosil rovnaké kusy. S jedným takým je dokonca vyobrazený na portréte, ktorý je vystavený vo francúzskom Avignone. Klenot bol vyrobený koncom 15. storočia a je na ňom zobrazené slnko, symbol spomínaného panovníka. Pravdepodobne sa do poľa dostal po bitke, pretože vláda Eduarda IV. bola poznačená množstvom mocenských bojov a konfliktov. 

Žena sa prechádzala po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníkov by múzeá a zberatelia mohli za tento unikát zaplatiť až 15 000 libier. "Faktom je, že sa nikdy nedozvieme, či skutočne patril Eduardovi IV, aj keď sa podobá na brošňu z maľby. Každopádne je jasné, že brošňa patrila niekomu s vysokým postavením z hornej vrstvy vtedajšej spoločnosti," uviedol aukcionár Schwinge. 

Chlapec (13) našiel čudný predmet: Archeológovia hovoria o objave nevídaného pokladu

Lisa spočiatku nechápala, čo presne našla. "Až keď som obvolala pár priateľov a urobila menší výskum, zistila som, akú cennosť som vlastne objavila," prezradila. Brošňu dala do dražby spoločnosti Duke‘s Auctioneers of Dorchester. Klenot bude po prvýkrát vystavený 26. apríla v aukčnej budove.

Viac o téme: ŠperkKlenotObjavDetektor kovu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu