Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chcete, aby sa váš mozog stal aktívnejším a pozornejším? Stačí sa pozrieť na túto VEC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Výsledky výskumu vedcov z University of Toronto určite potešia všetkým milovníkov kávy. Jej povzbudzujúci účinok na náš mozog je vraj nepopierateľný a na aktivizáciu jeho činnosti nám stačí iba to, keď ju vidíme alebo cítime.

O stimulačnom účinku kávy na ľudský mozog nemožno pochybovať. Najnovšie to dokázala štúdia kanadských vedcov, ktorí zistili, že mozog sa stáva aktívnejším a naštartuje vašu pozornosť už krátko po tom, ako pocítite stimuly súvisiace s pitím kávy bez toho, aby ste ju vôbec ochutnali. 

Výskum overoval súvislosť medzi kávou a vzrušením. "Ľudí sme jednoducho vystavili iba podnetom súvisiacim s kávou. Ich fyziologická aktivita stúpla aj bez toho, aby ju pili," uviedol spoluautor štúdie Sam Maglio. 

Chcete, aby sa váš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Samotný výskum zahŕňal štyri experimenty, v ktorých boli pozorovaní ľudia vystavení podnetom súvisiacim tak s pitím kávy, ako aj čaju. Výsledky potvrdili, že pri podnetoch spojených s kávou boli ľudia sústredenejší a presnejší ako tí, ktorí experimentovali s čajovými podnetmi. "Kávu stačí iba vidieť alebo zacítiť a ľudia sa stávajú aktívnejšími, koncentrovanejšími a presnejšími v spracovaní informácií," spresnil Maglio, ktorý spolu so svojím tímom plánuje zrealizovať podobný výskum aj s inými potravinami a nápojmi.

Viac o téme: KávaČaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu