Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zem v staroveku zasiahla mega búrka! Hrozí aj teraz, ľudstvo by čelilo katastrofe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUND - Vzorky ľadu odhalili odhaľujú prítomnosť mohutnej slnečnej búrky, ktorá v dávnych dobách zasiahla planétu Zem. Vedci tvrdia, že ak by sa podobná udalosť odohrala v súčasnosti, hrozí úplné zničenie modernej elektroniky. Profesor pripomína, že je potrebné zvýšiť ochranu pred slnečnými búrkami.

Obrovská slnečná búrka, ktorá pred 2600 rokmi zasiahla Zem, by sa mohla kedykoľvek zopakovať. Staroveká búrka bola o sto percent silnejšia než akákoľvek slnečná búrka za posledných 70 rokov. V súčasnosti by dokonca dokázala úplne zničiť modernú elektroniku. Je známe, že aj malé slnečné búrky vedú k rozsiahlym výpadkom elektriny na rôznych miestach sveta. Napriek tomu, že odborníci varujú pred nebezpečenstvom takýchto búrok, sa ukázalo, že je mimoriadne komplikované určiť, kedy a kde búrka zaútočí. 

Vedci z Univerzity Lund vo Švédsku skúmali ľadové jadrá a letokruhy stromov, aby objavili dôkazy o spomínanej slnečnej búrke. Zistili, že vysokoenergetické častice zasiahli planétu v roku 660 pred Kristom, následne v rokoch 755 a 994 po Kristovi. Významným ukazovateľom tohto zásahu bola polárna žiara, ktorú videli aj obyvatelia nižších zemepisných šírok.

Táto katastrofa môže zasiahnuť Zem kedykoľvek, dozvieme sa to len 15 minút predtým

Keby k podobnej udalosti došlo dnes, dokázala by zničiť všetky energetické a počítačové siete a dokonca aj GPS technológie. "Nepoznáme štatistiky o tom, ako často sa tieto udalosti opakujú. Vieme však, že sa to sa najväčšou pravdepodobnosťou deje pravidelne. Musíme preto zvýšiť ochranu pred slnečnými búrkami," skonštatoval profesor Raimund Muscheler, ktorý bol súčasťou vedeckého tímu. Známa je aj udalosť z roku 1859, kedy v dôsledku koronálneho masového výronu telegrafní operátori utrpeli elektrické šoky v dôsledku vylietavania iskier z pylónov.

Viac o téme: SlnkoErupciaSolárna búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu