Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci o vývoji penisu: Prekvapilo ich, čo môže za jeho poruchy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ABERDEEN - Vedci z dvoch škótskych univerzít v Aberdeene a Glasgowe publikovali nedávno v časopise PLOS Biology výsledky svojej štúdie zameranej na sledovanie vývinu plodu v maternici žien. Zistili, že časté poruchy močovej rúry novorodencov úzko súvisia s nedostatočnou funkciou maternice, ktorú zapríčiňujú ftaláty.

Od chvíle, ako žena zistí, že je tehotná, premýšľa nad tým, či bude mať chlapčeka alebo dievčatko. O tom, ako to príroda zariadi, sa rozhoduje približne v deviatom týždni tehotenstva, kedy sa u chlapčekov začína vyvíjať penis a dievčatkám zostane klitoris. A práve toto obdobie, kedy sa sformuje pohlavie plodu, sa stalo témou výskumu škótskych vedcov.

Vedci o vývoji penisu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V posledných desaťročiach totiž čoraz častejšie prichádzajú na svet chlapci s vrodenou poruchou - hypospádiou, čiže rázštepom močovej trubice. Jednou z hlavných podmienok potrebných pre vývoj penisu v maternici je prítomnosť mužského hormónu testosterónu. Pôsobením enzýmu 5a reduktázy sa z neho neskôr stáva derivovaný hormón dihydrotestosterón (DHT), ktorý urýchľuje tvorbu mužského pohlavného orgánu. Dôležitý je aj hormón androsterón, ktorý vzniká nielen v nadobličkách a pečeni, ale aj v placente. 

Vedci o vývoji penisu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naše výsledky potvrdili, že vývoj mužského plodu je závislý nielen od produkcie hormónov v semenníkoch, ale aj od iných tkanív, najmä placenty. Nedostatočná činnosť placenty tak vedie k rôznym abnormalitám rastu mužských vonkajších genitálií, vrátane hypospádie," uviedli vo vyhlásení autori štúdie Paul Fowler a Michelle Bellinghamová. 

Vedci sa k tomuto zisteniu dopracovali analýzou krvných vzoriek z plodov medzi 11. a 21. týždňom tehotenstva. 42 z nich patrilo budúcim chlapcom a 16 budúcim dievčatkám. Narastajúce poruchy vo vývine pohlavných orgánov chlapcov experti pripisujú najmä ftalátom, o ktorých je známe, že majú veľký vplyv na rozkolísanie viacerých hormónov najmä u chlapcov. 

Viac o téme: PenisTehotenstvo Vývoj plodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu