Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na návštevníkov v múzeu roky číhala smrteľná hrozba: Bezpečnostný manažér prehovoril

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRAND CANOYN - Desivú informáciu o existencii rádioaktívneho žiarenia v americkom múzeu zverejnil bezpečnostný manažér Elston Stephenson. Pre takýto postup sa rozhodol po tom, ako kompetentní úradníci neinformovali zamestnancov a návštevníkov o tom, že boli v nedávnej minulosti vystavení nebezpečnému žiareniu.

Múzeum Grand Canyon v Arizone pritiahne do svojej budovy plnej zaujímavých exponátov ročne zhruba tisíc návštevníkov. Správa o prítomnosti rádioaktívneho žiarenia priamo v ňom je znepokojujúca nielen pre tých, ktorí ho navštívili, ale najmä pre jeho zamestnancov. Práve oni sa totiž dozvedeli z emailu, ktorý im poslal bezpečnostný manažér Elston Stephenson, že v rokoch 2000 – 2018 boli denne vystavení nebezpečnému žiareniu.

Do okolia sa šírilo z devätnástich litrových plechoviek naplnených uránovou rudou. Nebezpečná látka bola síce z múzea už odstránená, ale zamestnanci priznávajú, že nemali poňatie o tom, že v kontajneroch na farbu bol práve urán. 

Na návštevníkov v múzeu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Kompetentní boli upozornení a plechovky nechali odstrániť, ale nikto zo zamestnancov doteraz nevedel o tom, čo v nich skutočne bolo," povedal Stephenson. Ďalším emailom z 11. februára oslovil v celej záležitosti aj úradujúceho tajomníka ministra vnútra Davida Bernhardta a námestníčku nezávislej agentúry Mary Kendallovú, ktorá dohliada na operácie Ministerstva obrany USA. "Upozorňoval som na to aj vedenie národného parku Grand Canyon, ale všetky moje opakované upozornenia boli ignorované."

Pacifická zóna smrti: VIDEÁ hrôzy, ktorá zabila tisíce ľudí a zničila životné prostredie

Nebezpečná látka ležala od roku 2000 v sklade iba pár metrov od miestnosti s preparovanými zvieratami, kde bežne sedávajú deti a sledujú polhodinovú prezentáciu. Jedno vedro dokonca nebolo uzatvorené a podľa Stephensonových odhadov boli prítomní vystavení žiareniu, ktoré až 400-násobne prekračuje povolenú normu pre dospelých. Pre deti je však takéto množstvo nebezpečnejšie až 4000-násobne. "Naši zamestnanci nie sú vystavení žiadnemu nebezpečnému rádioaktívnemu žiareniu a jeho hodnoty boli pre nich vždy bezpečné," oponuje hovorkyňa múzea Emily Davisová a popiera slová bezpečnostného manažéra.  

Viac o téme: MúzeumUránRádioaktívne žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu