Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ženu (55) po návrate z dovolenky bolelo čelo: Keď zistila príčinu, prišlo jej zle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Päťdesiatpäťročná žena sa len nedávno vrátila z dovolenky v africkej Ugande, keď si všimla opuchnuté, začervenané miesta na čele. Lekári sa spočiatku domnievali, že ide o infikovanie hmyzom a nasadili jej antibiotiká. Po niekoľkých dňoch ale zistili, že sa v čele ženy nachádzajú červy.

Istá Angličanka sa vrátila z exotickej dovolenky, krátko nato jej sčervenalo a opuchlo čelo. Lekár si myslel, že ide o alergickú reakciu na uštipnutie hmyzom. Pacientke predpísal antibiotiká a poslal ju domov. O tri dni ale bola späť, pretože jej do hlavy vystreľovala silná bolesť a opuch sa rozšíril aj na okolie očí. Podstúpila niekoľko testov, ktoré ukázali, že sa jej do čela dostali červy. 

Ženu (55) po návrate
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vrátila som sa naspäť do nemocnice po telefonáte, v ktorom som opísala zhoršenie svojho zdravotného stavu. Moja tvár bola celá opuchnutá a bolela ma hlava. Urýchlene ma dostali na maxilofaciálne oddelenie, kde ma konečne správne diagnostikovali. Normálne mi z toho prišlo zle," uviedla žena. 

VIDEO Žena na svojej verande objavila odporného červa: Toto nájsť doma, tak...

Červy sa podarilo z čela bezpečne odstrániť a pacientka sa úspešne zotavila. Doktori sa domnievajú, že si priložila na čelo stuchnutý uterák, na ktorom boli vajíčka červov. Rovnaký problém u seba zaznamenal aj kamarát syna postihnutej ženy, ktorý si po návrate z Ugandy do Británie našiel červené ložiská na chrbte. Červ sa z jeho tela dostal náhodou, keď si zo začerveneného miesta strhol leukoplast. O prípade informoval odborný časopis British Medical Journal Case Reports. 

Viac o téme: DovolenkaČeloČervAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu