Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo vesmíre zachytili tajomné rádiové frekvencie: Profesor tvrdí, áno, môžu to byť mimozemšťania!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Vedci zistili, že v hlbokom vesmíre došlo k tajomnému prenosu rýchlych rádiových frekvencií, ktorých pôvod nie je známy. Väčšina sa domnieva, že sú generované silnými astrofyzikálnymi javmi ako čierna diera alebo husté neutrónové hviezdy. Iní navrhujú, že môže ísť o komunikáciu s mimozemšťanmi.

Prenos rýchlych rádiových frekvencií rozdelil vedcov na dve skupiny. Jedna z nich verí, že za všetko môžu astrofyzikálne javy, druhá skupina pripúšťa možnosť, že mohlo ísť o druh komunikácie s mimozemským životom. Profesor Avid Loeb z centra astrofyziky v Harvard-Smitsonian tvrdí, že prenos predstavuje neuveriteľný dôkaz pokročilej technológie mimozemskej rasy.

Rádiové frekvencie prvýkrát odhalili v roku 2007 vďaka zaznamenaniu výbuchového signálu v roku 2001. Kanadskí vedci sa preto zamerali na bližší výskum tejto problematiky. V priebehu troch týždňov počas minuloročného leta sa pokúšali vyvolať reakciu trinástich frekvencií na podnet, ktorý vyslali zo svojho nového rádiového teleskopu zvaného Chime nachádzajúceho sa v Britskej Kolumbii. 

Súčasťou teleskopu sú aj tieto cylindrovité zariadenia
Zobraziť galériu (3)
Súčasťou teleskopu sú aj tieto cylindrovité zariadenia  (Zdroj: profimedia.sk)

Jedna z rádiových vĺn sa opakovala. Ďalších 60 vĺn sa nezvykne opakovať, väčšinou vybuchnú. Odkiaľ tieto vlny pochádzajú, to doposiaľ odborníci netušia. Predpokladajú však, že fenomén vychádza zo zdrojov, ktoré sú vzdialené bilióny svetelných rokov. "Doposiaľ sme zaznamenali len jednu opakujúcu sa vlnu," uviedol Ingris Stairs, astrofyzik analyzujúci dáta z teleskopu. "Vedomie, že existujú ďalšie frekvencie, naznačuje, že ich môže byť omnoho viac. S častejším opakovaním a ďalšími zdrojmi pre štúdium by sme mohli konečne pochopiť toto kozmické puzzle, teda odkiaľ vlny pochádzajú a čo ich spôsobuje," doplnil. 

Vo vesmíre zachytili tajomné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšina z trinástich zaznamenaných frekvencií vykazovala známky rozptýlenia. To naznačuje, že ich zdrojom môže byť silný astrofyzikálny objekt s osobitými charakteristikami. "To znamená pôvod v hustom zhluku, ako zvyšok supernovy alebo blízko čiernej diery. Každopádne musia pochádzať zo špeciálneho miesta," uviedla členka kanadského vedeckého tímu Cherry Ngová. Novovysielané frekvencie dosahujú 800 megahertzov, tie predošlé dosiahli až 1400 megahertzov.

Podľa Loeba a jeho harvardského kolegu Manasviho Linghama by mohli byť zdrojom frekvencií mimozemšťania. Frekvencie neslúžia len na komunikáciu, ale predovšetkým na pohon veľkých vesmírnych lodí poháňaných ľahkými plachtami. Svetlá plachta totiž funguje na princípe odrážania svetla, ktoré sa v tomto prípade javí ako rádiový lúč.

Viac o téme: VesmírZáhadaRádiová frekvencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu